Proiectul castigator al concursului Create Your Bucharest, expus pentru prima data la BucurestiPrima expoziție solo din România a lui Ovidiu Anton, un artist austriac de origine română.
„Miroase a Paradis”, lucrarea principală a expoziției, este câștigătoarea marelui premiu al concursului Create Your Bucharest

Future Museum, galeria de la parterul Centrului Ceh, se redeschide cu expoziția lui Ovidiu Anton „Home is where my problems are”. Vernisajul va avea loc pe 18 mai, de la ora 20:00 și este prima expoziție solo în România a artistului austriac de origine română.

Linia principală a expoziţiei individuale a artistului Ovidiu Anton o reprezintă o serie de lucrările care subliniază câteva fenomene contemporane importante. Lucrările lui Anton pun accentul în primul rând pe situaţiile reale care sunt răsturnate sau uşor împinse către planul în care se pot observa şi alte sensuri importante. Expoziția conține trei filme-eseuri și instalaţia de desene „3m² of Anarchy” (3m² de anarhie).

Lucrarea principală a expoziției este „Smells Like Paradise” (Miroase a Paradis 2016, 42 min), realizată în colaborare cu antropologul Alexandru Bălăşescu. Filmul îi are ca protagonişti pe doi câini care au ajuns de acasă în ţări noi, iar prin intermediul lor descoperim codurile culturale diferite din România şi Austria. Filmul-eseu este câștigătorul marelui premiu al concursului Create Your Bucharest, organizat de Muzeul Austriac de Arte Aplicate / Artă Contemporană (MAK), și a fost prezentat, alături de lucrările celorlalți câștigători, în cadrul Bienalei de la Viena 2015, în expoziția dedicată României. 

Născut în Timişoara, Ovidiu Anton (1982) locuieşte şi lucrează în Viena, Austria. Lucrările lui au fost prezentate la nivel internaţional în expoziţii majore organizate de muzee şi galerii de top, printre care se numără şi Koenig 2, Viena (2017), Kunsthalle Bern (2016), GrazMuseum (2015), OFF-Biennale Budapest (2015), MAK din Viena (2015) şi Tobacco 001 Cultural Centre din Ljubljana (2014). 
 

În 2017, dramaturgia Future Museum articulează poziţia artiştilor români născuţi în România şi stabiliţi apoi într-o altă ţară sau care şi-au petrecut mulţi ani în străinătate. Programul începe cu Ovidiu Anton, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová vor deschide sezonul de vară, iar seria se va închide în toamnă cu expoziția regizorului Andrei Ujică.

Eveniment organizat de Future Museum (Centrul Ceh Bucureşti), cu sprijinul BCR şi Staropramen. Parteneri: Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi Becherovka. Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arta, re:art, Scena 9, Zeppelin.


Ovidiu Anton. Home is where my problems are
18 mai – 31 iunie 2017
Vernisaj: 18 mai / 20:00
Future Museum (Ion Ghica, 11, București)
www.futuremuseum.ro
luni – vineri / 8.00 – 16.30

0 comentarii: