Future Museum se redeschide cu expozitia artistului austriac Ovidiu Anton



Future Museum, galeria de la parterul Centrului Ceh, se redeschide cu expoziția lui Ovidiu Anton “Home is where my problems are”. Vernisajul va avea loc pe 18 mai, de la ora 20:00 și este prima expoziție solo în România a artistului austriac de origine română.
 
Linia principală a expoziţiei individuale a artistului Ovidiu Anton o reprezintă o serie de lucrările care subliniază câteva fenomene contemporane importante. Lucrările lui Anton pun accentul în primul rând pe situaţiile reale care sunt răsturnate sau uşor împinse către planul în care se pot observa şi alte sensuri importante. Expoziția conține trei filme-eseuri și instalaţia de desene „3m² of Anarchy” (3m² de anarhie).


Lucrarea principală a expoziției este „Smells Like Paradise” (Miroase a Paradis  -  2016, 42 min), realizată în colaborare cu antropologul Alexandru Bălăşescu. Filmul îi are ca protagonişti pe doi câini care au ajuns de acasă în ţări noi, iar prin intermediul lor descoperim codurile culturale diferite din România şi Austria.
 
O altă lucrare este filmul-performance „Exchanging Lemons in Lefkosia and Lefkoşa“ (Schimb de lămâi în Lefkosia şi Lefkoşa  - 2015, 7 min), în care ideea principală este întrebarea referitoare la calitatea lămâilor din două sisteme politice diferite (Chiar sunt mai bune lămâile pe partea cealaltă?).
 
Ultima parte din filmul triptic din expoziţie o reprezintă lucrarea mai veche „Street Cat Deluxe” (Pisica maidaneză de lux  - 2013, 37 min) care urmăreşte pisicile din metropola Istanbul, unde problemele gentrificării, precum şi cele care ţin de relaţia dintre oameni şi animalele domestice sălbăticite pătrund în toate păturile sociale.

Născut în Timişoara, Ovidiu Anton (1982) locuieşte şi lucrează în Viena, Austria. Lucrările lui au fost prezentate la nivel internaţional în expoziţii majore organizate de muzee şi galerii de top, printre care se numără şi Koenig 2, Viena (2017), Kunsthalle Bern (2016), GrazMuseum (2015), OFF-Biennale Budapest (2015), MAK din Viena (2015) şi Tobacco 001 Cultural Centre din Ljubljana (2014).

În 2017, dramaturgia Future Museum articulează poziţia artiştilor români născuţi în România şi stabiliţi apoi într-o altă ţară sau care şi-au petrecut mulţi ani în străinătate. Programul începe cu Ovidiu Anton, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová vor deschide sezonul de vară, iar seria se va închide în toamnă cu expoziția regizorului Andrei Ujică.

 
Eveniment organizat de Future Museum (Centrul Ceh Bucureşti), cu sprijinul BCR şi Staropramen. Parteneri: Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi Becherovka . Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arta, re:art, Scena 9, Zeppelin.
 
Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/305867523181606/
 
Ovidiu Anton. Home is where my problems are
18 mai – 31 iunie 2017
Vernisaj: 18 mai / 20:00
Future Museum (Ion Ghica, 11, București)
www.futuremuseum.ro
luni – vineri / 8.00 – 16.30

0 comentarii: