Filmul lui Wajda la Festivalul Filmului European

Ultimul film al renumitului regizor polonez Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, realizat anul trecut, va fi prezentat în cadrul ediției 21 a Festivalului Filmului European. Vor fi trei proiecții: la București, Iași și Târgu Mureș. Filmul a fost candidatul Poloniei la premiile Oscar de anul acesta la categoria „Cel mai bun film străin”.
 
10 mai, ora 20.30, București - Cinema Elvire Popesco, bd. Dacia nr. 77
13 mai, ora 18.45, Iași - Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, bd. Carol I, Parcul Copou
20 mai, ora 18.45, Târgu Mureș - Cinema Arta, Piața Trandafirilor nr. 35-37
 
IMAGINEA DE APOI / Powidoki / Afterimage
2016, 98 min., biografie, dramă, istoric
Regia: Andrzej Wajda
Scenariul: Andrzej Mularczyk, Andrzej Wajda
Cu: Bogusław Linda, Bronisława Zamachowska, Zofia Wichłacz, Tomasz Włosok ș.a.
Filmul este inspirat din biografia pictorului polonez Władysław Strzemiński (1893-1952), co-fondator și profesor al Școlii Naționale Superioare de Arte Plastice din Łódź. Înfățișează perioada stalinistă în Polonia, când Władysław Strzemiński s-a opus doctrinei realismului socialist.
 
„Imaginea de apoi” a avut premiera mondială anul trecut, în septembrie, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, în Canada, unde a fost prezentat la secțiunea „Maeștri”. În aceeași lună, filmul a fost prezentat în cadrul prestigiosului Festival de Filme Poloneze din Gdynia, în Polonia, obținând premiul special al juriului. A fost ultima proiecție în prezența regizorului, care s-a stins din viață în octombrie 2016.
 
O completare esențială la tragica istorie culturală a epocii comuniste din Europa de Est și a calamităților provocate de regimul totalitar.” - Rotten Tomatoes
 
Prin «Imaginea de apoi», Maestrul Jedi al cinematografiei poloneze, Andrzej Wajda, se reîntoarce la încă un episod amar din istoria brutală a patriei sale.” - Hollywood Reporter
 
Andrzej Wajda (1926-2016), absolvent al prestigioasei Școli de Film din Łódź, a fost un deschizător de drumuri în cinematografia europeană și unul dintre părinții școlii poloneze de film de după război. Mulți ani considerat vocea generației sale, a câștigat un Palme d’Or în 1981, un premiu BAFTA în 1984 şi patru dintre filmele lui au fost nominalizate la Oscar la categoria „Cel mai bun film străin”. A fost laureat pentru întreaga carieră la Oscar (1999), la Cannes (2011) și de două ori la Berlin (1996 - Ursul de Argint pentru contribuția artistică, 2006 - Ursul de Aur pentru întreaga carieră). „Imaginea de apoi” este ultimul său film. S-a stins din viață în octombrie 2016.
 
În cadrul Festivalului Filmului European va fi prezentat și filmul „Toate aceste nopți nedormite” în regia lui Michał Marczak. Proiecțiile vor avea loc pe 6 mai, la București (ora 20.30, Centrul Ceh - str. Ion Ghica nr. 11) și pe 21 mai, la Târgu Mureș (ora 17.00 - Cinema Arta, Piața Trandafirilor nr. 33-35).
 
TOATE ACESTE NOPȚI NEDORMITE / Wszystkie nieprzespane noce
2016, 100 min., documentar, dramă
Regia: Michał Marczak
Scenariul: Michał Marczak, Katarzyna Szczerba
Cu: Krzysztof Bagiński, Michał Huszcza, Eva Lebuef ș.a.
Michał Marczak i-a întâlnit pe Krzysztof și Michał la o petrecere în Varșovia. După trei luni în care au ținut legătura, regizorul a început să îi filmeze și a continuat să o facă timp de un an și jumătate. Practic, a înregistrat viața a doi bărbați în devenire, pentru care noaptea și petrecerea nu se mai termină niciodată. Fumează, se droghează, flirtează cu fete și sunt campioni la pălăvrăgeală.
 
„Regizorul Michał Marczak testează limitele documentarului în acest film care spune povestea a doi elevi aflați la limita dintre adolescență și maturitate şi în care niciodată nu este foarte clar dacă evenimentele au fost regizate sau chiar au avut loc.” - International Documentary Film Festival, Amsterdam.

Programul complet al festivalului: ffe.ro

0 comentarii: