Institutul Francez: hARTA si TERITORIILE

Între 9 si 25 mai, editura pariziană de carte bibliofilă Transignum, aduce la București proiectul hARTA si TERITORIILE, cu două expozitii consecutive, la UNA galeria și la Muzeul național al Hărților și Cărții vechi.
Misiunea asumată de editura Transignum, fondată la Paris in 2003 de artista Wanda Mihuleac, este de a pune în contact scriitori si artiști plastici pentru a construi proiecte de colaborare, publicate sub forma cărților de bibliofilie, în tiraj limitat și însoțite de gravuri, fotografii sau ale lucrări originale și uneori DVD-uri. În strânsă legatură cu proiectele sale editoriale, Transignum concepe si organizeaza expoziții tematice si evenimente pluridisciplinare cu scopul declarat de a ”scoate poezia din cărți”. Printre cei mai mult de o sută de autori de pe cinci continente ai editurii se numără Fernando Arrabal, Michel Butor, Jacques Derrida, Alain Jouffroy, Gilbert Lascault, Jacques Roubaud, Matei Vișniec, Șerban Foarță, Magda Cârneci ș.a.

Expoziție colectivă de arte vizuale & poezie
Expoziția prezentată la UNA galeria între 9 si 20 mai se dorește o astfel de „ieșire din carte” și se înscrie într-o logică sensibilă a migrațiilor contemporane, propunându-le artiștilor și scriitorilor invitați să intre în dialog cu harta ca mijloc de investigare a realului și să se confunte cu responsabilitatea poetică și politică ce revine astfel gestului de creație. Oricare ar fi obiectul reprezentării - trasee, fluxuri, localizări, spații - și oricât de riguroase în respectarea codurilor cartografice (scară, culori, simboluri), hărțile rămân imagini parțiale, supuse lecturilor și interpretărilor multiple. Alte puncte de vedere, alte abordări, alte lecturi rămân deci la rândul lor posibile și deschid autorilor de imagini și text noi cîmpuri de expresie si noi scenarii vizuale.
cărți de bibliofilie & cărți de artist din catalogul editurii transignum.

Începând cu Noaptea Muzeelor și până pe 25 mai, Muzeul național al Hărților și Cărții vechi va găzdui corespondentul bibliofil al căutărilor din prezentarea de la UNA galeria. Vos fi expuse cărți de artist din colecția A(r)tlas, care au în comun interesul autorilor lor pentru cartografie sub toate formele ei, studiind-o, folosind-o, (re)inventând-o.

În preambulul expoziției, pe 19 mai, va avea loc o întâlnire cu artista și co-organizatoarea expoziției, Ghislaine Escande.În cadrul vizitei, aceasta va prezenta o selecție de titluri cu orientare “geografică” din catalogul editurii. Prin exemplul colaborării sale de lungă durată în jurul a trei cărți cu scriitorul Gilbert Lascault, ea va sublinia spiritul de dialog intre artiști vizuali și scriitori/poeți care stă la baza liniei editoriale stabilite de Wanda Mihuleac incă de la primele apariții ale editurii, in 1996 în Franța, pe atunci sub numele „Signum”. (g.e., i.t., i.d., d.n.)

0 comentarii: