Povestea FITS – video mapping marca Les Ateliers Nomad în centrul Sibiului



Les Ateliers Nomad, studioul de animație specializat în video mapping, animație 3D, post-producție și CGI, va prezenta în fața publicului de la Sibiu o proiecție de video-mapping care omagiază istoria și impactul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) asupra orașului și a locuitorilor, de-a lungul celor 23 de ediții. Proiecția se va desfășura pentru a doua oară, în această seară, 15 iunie, între orele 22.00 și 00.00, pe fațada Biserii Romano-Catolice din Piața Mare din centrul Sibiului. Pentru realizarea animației s-a filmat în studioul CINETic, cel mai nou centru din România dedicat dezvoltării cercetării și tehnologiei creative.     

Animația, intitulată POSTERity, este un concept original Les Ateliers Nomad și reprezintă un tribut adus Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care a schimbat pentru totdeauna viața orașului, gazdă a festivalului, nivelul de cultură al locuitorilor și, mai presus de toate, a fixat România pe harta culturală a lumii. Prin alegerea celor mai reprezentative afișe și teme ale festivalului, proiectul urmărește să aducă în atenția publicului conexiunea permanentă pe care FITS a menținut-o nu doar cu contextul politic și social din România, dar și cu scena internațională, reflectată în fluxul continuu de artiști străini care au fost invitați să-și prezinte munca pe parcursul anilor. Și, nu în ultimul rând, POSTERity reprezintă un omagiu adus fondatorilor, publicului consumator de teatru și tuturor artiștilor care au transformat acest festival într-un fenomen teatral mondial.



Inspirat de arta actoriei, conceptul artiștilor de la Les Ateliers Nomad este centrat în jurul evoluției umane, de la stadiul de brută la cea de Creator, datorată contactului cu scena de teatru. Protagonistul este Actorul, o ființă umană privilegiată care capătă valențe metafizice și poate inventa orice univers, oricât de diferit ar fi de realitatea cunoscută. Nu în ultimul rând, actorul devine protagonistul propriului univers, în care este nevoit să-și accepte condiția și să se împace cu Sinele.

Mișcările personajului principal au fost reproduse prin efecte speciale CGI și îi aparțin lui Ion Parea, actor, regizor și colaborator al Teatrul Național din București, membru de 15 ani al companiei de teatru Passe-Partout a lui Dan Puric, unde a jucat în piesele de succes Made in România, Costumele, Hic sunt leones, Cei 150, Royal Fashion. Filmările au avut loc la studioul CINETic, cel mai nou centru din România dedicat dezvoltării cercetării și tehnologiei creative, unde s-au folosit 8 camere de Motion Capture și 53 de senzori, iar pentru post-producție un Render Farm.

Membrii echipei Les Ateliers Nomad implicați în proiect sunt Art director/3D designer: Matei Dersidan, Creative Director: Alexandru Petrosanu, Script/Project Manager: Ioana Burtescu, Graphic Designer: Ana Cohut, 3D Animator: Razvan Flore, 3D Animator/Editor: Horia Teodor, Artistic Director: Cezar Somitca, Graphic Designer: Robert Erdos. Proiectele lor de video mapping au apărut în București, pe Palatul Parlamentului, Palatul Știrbey, Cercul Militar, Muzeul Național de Artă al României MNAR, Clădirea BCR, Hotel Novotel, Palatul Culturii din Iași, Vara aceasta, printre proiectele confirmate se numără Festivalul UNTOLD de la Cluj și Festivalul Summerwell.

CINETic este un proiect conceput de către Universitatea Națională de Arta Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale (UNATC) și finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și din Bugetul Național, cu scopul dezvoltării cercetării și tehnologiei creative. Acesta pune la dispoziția studenților echipamentul și softul necesar prelucrării imaginii prin multiple tehnici artistice. 

Website http://www.lesateliersnomad.com/
Fb Les Ateliers Nomad https://www.facebook.com/lesateliersnomad
Fb CINETic https://www.facebook.com/CINETic.UNATC

0 comentarii: