Fringe Festival în plină desfășurare



Cea de a XI a ediție a Festivalului de Teatru Independent Fringe se află în plină desfășurare cu o varietate de spectacole atât din țară cât și din străinătate, cu piese de teatru pentru copii, workshop-uri, demonstrații și trucuri ale artiștilor stradali, întâlniri, dezbateri şi dialoguri pe teme legate de organizarea şi funcţionarea acestui sector de teatru.

SIBIU Fringe Festival are din acest an și o stradă, „Strada Fringe”, pe care orice artist își poate promova spectacolele. Fie că face parte din programul oficial al festivalului, fie că este simplu artist sau iubește arta este bine venit pe strada FRINGE în fiecare zi, între orele 11.00 si 13.00. Pasajul Scărilor a devenit în aceste zile un loc de întâlnire pentru tinerii artisti.

În cadrul Fringe Festival artistul australian Kurt Murray le-a vorbit studenților la actorie, absolvenților și tuturor celor interesați despre ce înseamnă street performance-ul. O discuție liberă, cu videoclipuri și artiști stradali despre diferența dintre street performance și teatrul stradal.

În programul Fringe din următoarele zile se găsesc o serie de evenimente orginale, printre care: „Fairy Tale” care vine pe scena Fringe din Israel, joi, 16 iunie. „ORACOL” revine la Sibiu în Fringe Festival după ce în anii trecuți s-a jucat la Apartamentul FRINGE cu casa închisă.
„ORACOL” spune o poveste de dragoste de secol XXI. Textul care stă la baza spectacolului este un poem urban, o mărturie, un love-story colectiv care s-a născut din energiile oraşului. O producție Lorgean Theatre, „Oracol” a avut până acum peste 30 de reprezentaţii în 7 oraşe, fiind văzut de peste 1000 de spectatori.

O nouă secțiune este dedicată teatrului sensorial. Un spectacol unde biletele  sunt aproape epuizate este spectacolul „From Bucharest” din Polonia, care va avea loc vineri, 17 iunie și sâmbătă 18 iunie (17:00, 18:30, 20:00), în CASA monument istoric, str. Turnului, nr 7.

„Cirque du verite"(sâmbătă, 18 iunie) este un spectacol despre 4 situații în care cuvântul "NU" nu a contat. 4 numere de circ care prezintă o realitate crudă, pe care de cele mai multe ori vrem să o ignorăm.

„Nestins” vine pe scena Fringe duminică, 19 iunie. Este un spectacol de teatru-dans inspirat din poeme persane de dragoste. Esenţa unui vers se exprimă prin gest. Un spectacol fără „te iubesc", în care dragostea se transmite prin atingere și gând.

Pentru că spațiile neconvenționale au  atras  mereu  mulți spectatori, organizatorii au propus ca în acest an elementul surpriză să fie un spațiu total neconvențional, drept urmare „Un om tăiat în două de o fereastră” se joacă într-o șură din Rășinari, vineri, 17 iunie, de la 18:00.

„Azi, mişcarea teatrală independentă este o realitate, este o voce, este o atitudine şi o alternativă la sistemul teatral instituţionalizat, de cele mai multe ori rigid, îmbătrânit şi desuet, partajat pe găşti culturnice care hăcuiesc cu destulă obedienţă banul public bugetat. Că e voie! În “Ţara lucrului bine făcut” – e voie!… Şi dacă e voie, sigur, ne bucurăm că festivalul de teatru independent de la Sibiu – Sibiu Fringe Festival creşte an de an cu abnegaţie şi perseverenţă bine ancorat într-un crez artistic determinant, adunând în jurul său mai mulţi artişti care înţeleg că au o menire şi o binecuvântare făcând această profesie, că au ceva de spus în această societate mereu convulsionată de nelinişti într-o permanentă căutare a identităţii.” a spus Radu Botar actor colaborator Teatrul BECOME Sibiu.

Biletele sunt puse în vânzare pe tomtix.ro şi pe sbfringe.ro, unde se găseşte şi programul festivalului. Preţul unui bilet la oricare dintre spectacole este de 15 lei, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de o reducere de 5 lei.

0 comentarii: