Galeriile Artmark: Vară grea, artă grea!

Licitația de Vară aduce la Artmark o selecție spectaculoasă de capodopere, cu estimări maxime ajungând la aproape un milion de euro. 181 de loturi cu potențial concret de a realiza numeroase recorduri de autor, peste 10 vedete semnate de artiștii consacrați, estimate fiecare la câteva zeci de mii de euro și un sezon 2015-2016 ce se îndreaptă spre final cu cea mai importantă licitație a pieței de artă de pe 2016. Așa se anunță arta la vară!
 
După ce în septembrie 2015, Theodor Aman obține un record absolut de 160.000 euro pentru opera "Natură statică cu căpșuni", în iunie 2016, acesta revine în licitație cu o opera similară, "Natură statică cu cireșe, caise și tutun", realizată în aceeași perioadă de creație. Opera actuală provine din colecția istorică a medicului Carmen Bușulenga-Nicolau, autor a numeroase studii de specialitate (ginecologie, medicină infantilă și pediatrică, pneumologie) și medic la Clinica de Pediatrie a Spitalului "Grigore Alexandrescu" (anii '60-'70). Opere corespondente cu cea din licitația actuală, a cărei valoare artistică este de calibru muzeal, se pot întâlni la unele dintre cele mai importante muzee de artă din țară: Muzeul Aman, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național Brukenthal sau Muzeul de Artă Craiova.  Estimarea operei se află între 70.000 – 110.000 euro.
 
Nicolae Grigorescu se remarcă în Licitația de Vară cu opera "Mocan cu turma de oi", care reprezintă unul dintre motivele care l-au consacrat. Opera este realizată în ultima perioadă artistică, atunci când starea sa de sănătate precară nu îi permitea să mai petreacă prea mult timp afară pictând. De aceea, folosea panele mici și medii de lemn (așa cum este și al operei de față, 24 x 14 cm), care puteau fi cărate și pictate în fața motivului. "Eu nu reviu. Cât am putut prinde dintr-o dată, atâta rămâne. Dacă nu-mi place, şterg şi încep din nou", mărturisea Grigorescu. Opera este estimată între 20.000 – 35.000 euro.
 
Deși licitația abundă în opere-vedetă, un procentaj de peste 60% dintre acestea se află la valori accesibile și atrăgătoare pentru colecționari și iubitori de artă. Nume precum Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Dărăscu, Ion Theodorescu-Sion,  Ștefan Dumitrescu, Camil Ressu, Adam Bălțatu, Ion Țuculescu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Horia Bernea, Constantin Piliuță și mulți alții ispitesc publicul la o vizită în Palatul Cesianu-Racoviță. Expoziția va fi deschisă până miercuri, 22 iunie, la Artmark, iar Licitația de Vară va avea loc joi, 23 iunie, ora 19:30, la Athéné Palace Hilton.

0 comentarii: