Înveliș vertical | Valentin Cernat - 01.07

EXPOZIȚIE DE LICENȚĂ
Înveliș vertical | Valentin Cernat

01.07 — 17.07.2016
Vernisaj: 01.07.2016, ora 19.00

POINT - Art Hub

Str. General Eremia Grigorescu nr. 10, Bucureşti

Studiul parcurs de Valentin Cernat își propune să realizeze o radiografie a cumulului de procese, stări și moduri de percepție generate de interacțiunea cu o colecție personală de fotografii de familie. Artistul analizează critic modul în care o serie initială de plăceri estetice, de moment combinate cu siguranța și intimitatea familială, au genenerat o vreme, o pseudo-identitate ancorată în încredere sau stimă imaginară. Aplicand definirea sinelui individual în contextul interpretării albumelor de familie, artistul va analiza punctual modul în care s-a raportat inițial la fotografiile respective. Mai mult, acesta deconspira discursul dominator, intim și sensibil al interpretărilor pe care le aduce identitatea de familie ca pe o pantă alunecoasă care în fapt l-a distanțat de interogarea sinelui real. La capătul dorinței de desprindere de trecut, rămane întrebarea: ce sunt eu? 


În teză, Valentin va prezenta în paralel concepte și teorii legate de corporalitatea fizică, memorie, imagini de arhivă, trecut și identitate si propriul corp, descris prin analize medicale. Proiectul nu este un demers de simplă cartografiere a trecutului ci unul prin care interoghează prezența, actualitatea. Chiar dacă folosește vechi istorii și documente de familie, trecutul nu va fi nicio clipă scopul, ținta ci doar un pretext pentru a descrie unde se “găsește” la acest moment.


Expoziția lucrării de licență reprezintă o radiografie a momentului, a modului în care își percepe acum, propria persoană. Este răspunsul actual al întrebării “cine sunt eu?”, dincolo de aparență, dincolo de acel “Înveliș vertical”. Este o deplasare către ființă prin interogarea continuă a sinelui.

0 comentarii: