Radu Jude realizează un documentar dedicat colecției Costică Acsinte



Regizorul Radu Jude se află în această perioadă în producție cu un documentar independent produs de Hi Film Productions. 
 
Noul proiect cinematografic combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției Costică Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune.
 
Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu iar consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.
 
Potrivit producătorului Ada Solomon, documentarul va fi finalizat în această toamnă.
 
Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.
 
Odată cu începerea conflagrației mondiale, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale dar și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, chiar ruși. 
 
Experiențele trăite în perioada respectivă sunt redate de albumul fotografic personal ce conține 84 de pagini și 327 de fotografii, marea majoritate fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schițe, tăieturi din ziare). Printre cei fotografiați se regăsesc: Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu.
 
Costică Acsinte a lăsat în urma sa mii de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.
 
Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care “Lampa cu căciulă” (2006) (câștigător a peste 50 de premii la festivaluri internaționale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) și “Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen).
 
Lungmetrajul său de debut – “Cea mai fericită fată din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecționat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films - New York, Salonic, Sarajevo și Londra. În 2011, a regizat și produs mediumetrajul independent “Film pentru prieteni”. 
 
“Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale. A obținut Marele Premiul al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franța, Olanda și Ungaria. 
 
Cele mai recente scurtmetraje “O umbră de nor” și “Trece și prin perete” au fost prezentate la Cannes în secțiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Mențiunea Specială a juriului.
“Aferim!” (2015) îi aduce Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale
 
Radu Jude se află în postproducție cu lungmetrajul “Inimi cicatrizate”, adaptare liberă după Max Blecher.

0 comentarii: