Noaptea Institutelor Culturale la Institutul Francez



Noaptea Institutelor Culturale a devenit deja o vitrină a diversității culturale europene.
Pentru această 10-a ediție, care se va desfășura pe 24 iunie 2016, Institutul Francez din București va găzdui un program variat în incinta sa istorică de pe bulevardul Dacia, nr. 77.   
 
Serata artistică va începe la ora 17.00, cu o expoziție dedicată actriței franco-germane Romy Schneider, organizată în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac și cu sprijinul Muzeului Austriac de Teatru și al Arhivei Vieneze de Film. Cele 13 panouri expuse pe terasa Institutului Francez propun o incursiune prin viața zbuciumată a celebrei actrițe. Momentul de deschidere va fi urmat de o proiecție a primului film din trilogia „Sissi”, realizat de Ernst Marischka la cinema Elvire Popesco.
 
Amatorii de literatură vor putea descoperi opera artistului Răzvan Anton din cadrul proiectului  „Cele mai frumoase cărți din România” la mediateca Institutului Francez din București, începând cu ora 18.00. Realizată în strânsă colaborare cu arhitectul George Marinescu, expoziția pune în valoare design-ul operelor literare, pe baza unor desene care ilustrează procesul de lucru, precum și al unui material video instructiv.
 
Nici melomanii nu sunt uitați, sala Elvire Popesco va găzdui concertul de jazz „Border lines”, interpretat de trio-ul compus din muzicienii francezi Stéphane Tsapis, Marc Buronfosse și Arnaud Biscay, de la ora 19.30. Organizat în parteneriat cu Green Hours, acest moment muzical propune o formidabilă călătorie acustică între Europa și Asia, datorită numeroaselor influențe muzicale pe care reușește să le transmită publicului.
 
Seara dedicată cinefililor continuă la ora 21:30, cu proiecția filmului „La Passante du Sans-Souci”, în regia lui Jacques Rouffio. Adaptat după romanul omonim al scriitorului francez Joseph Kessel, această peliculă, difuzată cu sprijinul Forumului Cultural Austriac și Institutului Goethe, va oferi spectatorilor prilejul de a o (re)descoperi pe actrița Romy Schneider la cinematograful Elvire Popesco în ultima sa interpretare pe marile ecrane.
 
Pentru a încheia această seară culturală de excepție, spectacolul „Mademoiselle Cantatrice”, realizat cu sprijinul BRD - Groupe Société Générale, va oferi publicului ocazia de a asista la un performance muzical și video unic. Începând cu ora 23.00, creația artistului plastic Lionel Lauret, care a luat naștere pe insula Réunion în anul 2010, o va înfățișa pe cântăreața lirică Laetitia Volcey sub forma unei siluete de patru metri, animată de proiecții video.
 
Programul evenimentului organizat de EUNIC București, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, se va desfășura în intervalul orar 12.00 – 02.30 în 12 spații culturale din Capitală : ARCUB - Hanul Gabroveni, British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre", Green Hours, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură și Spațiul Public European, care vor găzdui peste 50 de evenimente propuse de cele 15 instituții culturale.
 
Acest proiect a fost realizat datorită sprijinului acordat de BRD - Groupe Société Générale, Green Hours, Romanian Design Week, ARCUB, LUX Film Prize, UNArte, Newzeum, De-a Arhitectura, MKLASICA, și în parteneriat cu Digi 24, TVR 1, TVR 2, Observator cultural, News.ro, Hotnews, Agerpres, RFI România, Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, Modernism.ro, Șapte Seri, Designist, Igloo, Zeppelin, Q Magazine, România Pozitivă, Webcultura, LiterNet.ro, Agenția de Carte și Dor de ducă.

0 comentarii: