Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, la TIFF 2016



Șapte studenți francofoni care provin din patru țări diferite (România, Franța, Moldova, Israel) alcătuiesc anul acesta Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, care vizionează cinci filme de limbă franceză din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și care va acorda unuia dintre acestea Prix TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie du Jeune jury francophone / Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie al Tânărului juriu francofon, în cadrul Galei TIFF din 4 iunie.

Cei șapte studenți francofoni sunt stabiliți la Cluj și sunt coordonați de cineastul francez Samuel Collardey. Fiecare dintre tinerii jurați are o formare și un profil diferit, însă ceea ce îi unește este pasiunea pentru film și francofonie. Ei sunt: Georgia Moraru (România), Solène Noret (Franța), Olimpia Buhai (România), Dumitru Neagu (Moldova), Ioana Ciupa (România), Marine Dori (Franța) și Yarden Tal (Israel).

Filmele jurizate de Juriul tinerilor francofoni de anul acesta sunt (pentru detalii despre fiecare film în parte, click pe titlul filmului):

AU PLUS PRES DU SOLEIL / Prea aproape de soare (regia Yves Angelo, 103 minute, în secțiunea Supernova)

VILLE-MARIE / Ville-Marie (regia Guy Edoin, 100 minute, în secțiunea Suspecți de serviciu)

TROIS SOUVENIRS DE MA JEUNESSE / Trei amintiri din tinerețe (regia Arnaud Desplechin, 123 minute, în secțiunea Supernova)

JE ME TUE A LE DIRE / Mor să-ți spun (regia Xavier Seron, 90 minute, în secțiunea Fără limită)

BORIS SANS BEATRICE / Boris fără Beatrice (regia Denis Cote, 93 minute, în secțiunea Expresul București - Berlin)
 
Lungmetrajul Tempête, regizat de Samuel Collardey, le parrain du jury, a fost proiectat la TIFF anul acesta, urmat de sesiuni de discuții cu publicul. Tempête este un portret emoționant al unui pescar care încearcă să-și schimbe stilul de viață pentru a păstra custodia copiilor săi, în care protagonistul (premiat la Veneția) își joacă rolul din viața reală. 

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2016 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din România și RFI continuă să le dezvolte împreună pentru a susține tinerii și francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al treilea an consecutiv.


Despre SAMUEL COLLARDEY, „PARRAIN DU JURY”

Samuel Collardey, director de imagine, operator și regizor francez, a lucrat patru ani în televiziune, înainte de a se alătura departamentului de Imagine al celebrei La Fémis (Școala națională superioară pentru studii de imagine și sunet din Paris).
Filmul său de la finalul studiilor, Du soleil en hiver, a primit numeroase distincții, printre care Premiul SACD, la Quinzaine des réalisateurs, în cadrul Festivalului de film de la Cannes, și Premiul special al juriul la Festivalul de la Clermont-Ferrand.

În 2008 apare primul său lungmetraj, L'Apprenti, o docu-ficțiune ce face portretul unui tânăr ucenic dintr-o fermă din Haut-Doubs. Filmul primește Premiul Semaine de la critique la Veneția, și Premiul  Louis-Delluc pentru cel mai bun debut.

Realizează imaginea filmelor Adieu Gary (regia Nassim Amaouche) și J'aime regarder les filles (regia Frédéric Louf).

În 2013 își lansează cel de-al doilea lungmetraj, Comme un lion. Lungmetrajul său, Tempête, a fost proiectat la TIFF anul acesta.

Samuel Collardey este un regizor ale cărui filme au o tentă umanistă, tematica pe care o abordează fiind inspirată din fapte reale. Realizator deopotrivă de documentare și de ficțiune, Collardey are o abordare artistică și socială ce evocă încercările prin care oricine poate trece.

Despre TV5MONDE

TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin nouă canale regionale distincte (TV5MONDE Franța – Belgia – Elveția, TV5MONDE Europa, TV5MONDE Africa, TV5MONDE Orient, TV5MONDE Asia, TV5MONDE Pacific, TV5MONDE America Latină și Caraibe, TV5MONDE Brazilia și TV5MONDE SUA), două televiziuni online, cărora li se adaugă primul canal tematic, TiVi5mondeUSA, un canal dedicat tinerilor, aferent pieței americane.

TV5MONDE Europa difuzează în fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1300 de ore de ficţiune, 2000 de ore de film documentar și reportaj și 19 emisiuni zilnice de știri şi cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.

Este singurul canal generalist francez care emite la nivel mondial. Are 10 canale francofone partenere (France 2, France 3, France 4, France 5, France Ô, ARTE France, RTBF.be, RTS, Radio-Canada și Télé-Québec), le CIRTEF și l'AEF. Este prezent în 235 millioane de cămine și 25.000 de hoteluri, în 55 de țări și difuzează programe cu caracter generalist produse în limba franceză şi subtitrate în șapte limbi (română, engleză, germană, spaniolă, olandeză și rusă).   

În urma Declarației de la București, adoptate în cadrul Sommet de la Francophonie, în 2006, TV5 primește statutul de must carry, fiind prezent în oferta tuturor operatorilor de cablu din România, la finalul lui 2007. Consecință firească, TV5MONDE introduce subtitrarea în limba română la începutul lui 2008.
   
Pentru a ajunge la o audiență cât mai largă, TV5MONDE furnizează subtitrarea programelor sale în 12 limbi, șapte dintre acestea fiind disponibile la TV5MONDE Europe: franceză, engleză, spaniolă, olandeză, germană, română și rusă.

Site-ul oficial al TV5MONDE România

0 comentarii: