Expoziția magi*k – o tehno-arheologie a orașului București

5 octombrie – 15 noiembrie @ MNAC Sala Dalles
Vernisaj: miercuri, 5 octombrie, 19:00

Expoziția magi*k – o tehno-arheologie a orașului București, de la radio la internet

Începem sezonul de toamnă și de Suedia creativă #3 cu magi*k – o expoziție interactivă despre istoria apariției mass media în București. Pornim de la antenele radio art deco și ajungem la epoca contemporană, când orașul e pus în priză la rețeaua globală.
Modulab și Zeppelin, sprijiniți de companiile suedeze, vă aduc povești pline de umor, artă și tehnologie despre fragmente de arhitectură și istorii personale, o explorare neobișnuită a orașului ascuns, privit printre antene bricolate, rețele de cartier, puricii din televizor și pixelii colorați ai lumii magice de azi.

Azi vedem o diversitate de antene pe acoperișurile caselor și blocurilor din București ce par niște obiecte fără sens, dar care vorbesc despre fenomenul tehnologic cu cel mai mare impact asupra societății: apariția culturii media. Această istorie pornește de la momentul apariției radioului în Bucureşti în anii ‘20, când antenele radio erau un simbol al unei cuceriri tehnologice epocale, afișate cu mândrie în arhitectura art deco și pe clădirile moderniste. În perioada de după război, când radioul și TV-ul deveniseră tehnologii de masă, în România blocurilor comuniste apar antenele improvizate și bricolate pentru a accesa cât mai multe posturi, ca formă de rezistență față de izolarea politică a țării. Imediat după anii ‘90, acestea sunt înlocuite de parabolice și ulterior de acces la media facilitat de cablu și, azi, de fibră optică.

Pornim de la acest documentar în care evidențiem atât arhitectura, cât și artefactele din perioadele respective – radiouri și electrocasnice, reclame în jurul universului domestic pe care tehnologia îl adusese la acele momente. Punctând legăturile între diverse momente ale orașului (cel a vilelor moderniste, cel al blocurilor) și vocabularul vizual al antenelor, implicăm și legătura între diverse practici creative de la arhitectură la design de produs sau design grafic, precum și straturi culturale mai profunde – practici sociale și rearanjări ale vieții domestice.

Istoria vizuală a orașului citit prin antene și cabluri este completată de instalațiile care ne vor face să simțim zumzetul semnalului, al undelor invizibile care transportă informație și care ne-au schimbat viața.

Expoziția Magi*k și conferința Școlile viitorului fac parte din programul Suedia Creativă #3, organizat de Ambasada Suediei și Asociația Zeppelin
Partener principal: ABB
Sponsori: Absolut, H&M, Husqvarna, IKEA, Volvo
Cu sprijinul: Ecolor, Ericsson, Scania, Securitas, Skanska, Volvo Trucks, Zewa
Colaboratori: IDZ, Modulab, Muzeul Național de Artă Contemporană
Parteneri media: Arhitext, Cărturești, deDesign.Tv, Designist, Feeder.ro, Ideaslab, Igloo, IQads, Modernism, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Șapte Seri, The Institute, Urbology

• Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural „București – Orașul in–vizibil”
• Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
• Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Credite expozitie magi*k
curatori:
Ioana Calen, Constantin Goagea, Cosmina Goagea
texte broșură și expoziție: Ioana Calen, Constantin Goagea
design expozițional:
Constantin Goagea, Ștefan Păvăluță, Paul Popescu
instalații interactive: Modulab
grafic design și proiecții: Radu Manelici, Ștefan Păvăluță, Constantin Goagea
fotografii: Ioana Andra Staicu, Mihai Șom, Mircea Barac
desene, ilustrații: Eliza Cernătescu, Anca Florina Georgiu, Anca Dumitrache, Alexandru Barat,
cercetare, documentare: Mădălina Bombărescu, Ana Maria Sabău, Ioana Alexandra Staicu, Constantin Goagea
comunicare: Mugur Grosu, Andreea Ilinca

Mulțumiri pentru contribuții și discuții despre antenele din perioada art deco și despre radio și televiziune în perioada comunistă
Adrian Bădescu – bucurestiivechisinoi.ro
Vasile Isache – tvarheolog.wordpress.com
Florian Ungur – casa-muzeu Radio-nostalgia, Brusturi

www.e-zeppelin.ro/suedia-creativa

0 comentarii: