EXOGRAFIC - ce rămâne din ce uităm

Cei 13 artiști prezenți vor încerca să răspundă la întrebări care, poate, ne preocupă pe fiecare dintre noi, ne atrag atenția asupra frământărilor existențiale ale individului în societatea contemporană evidențiind faptul că, astăzi, datorită tehnologizării putem accesa depozitul artefactelor cognitive pe care, îl sporim mai mult sau mai putin voit.


“Încotro ne îndreptăm?! Ce păstrăm și ce uităm?! Ce anume diseminăm?! 
Vom ajunge să fim interesaţi doar de acea realitate care servește propriilor noastre interese?! Vom fi consumați, alienați, dezumanizați, sclavii propriilor imagini despre noi?! 
Vom reuși să găsim un echilibru într-o societate în care se dezvoltă contrastul dintre posibilitatea dezvoltării personale datorate tehnologiei și științei pe de o parte și realitatea propriilor frustrări, de cealaltă parte?! – Adică acea realitate care ne provoacă sentimentul reducerii ființei umane la nivelul unui simplu obiect/unealtă ?
Din depozitul exografic al anului 2016 ce va rămâne peste 50, 100, 1000 de ani?!”
Exogramele sunt definite ca fiind dispozitive simbolice externe legate de contextul actual al unei amintiri, care ne permit extinderea și consolidarea sistemelor noastre de bio- memorie, (Donald, M. 1991) vizavi de engrame adică de impresiile mentale cauzate de urme ale memoriei în mintea umană și care la rândul lor, sunt urme reziduale ale adaptării unui organism ca răspuns la un stimul (Odgen și Richards 1956)

Depozitul exografic conține toate artefactele cognitive, tot ceea ce indivizi sau grupuri au creat de-a lungul civilizației umane, ca obiecte păstrătoare ale memoriei si care au evoluat de la totemuri, amulete, tăbliţe, papirusuri, manuscrise la computere, roboți și medii virtuale.

Datorită tehnologizării societății umane asistăm astăzi la o adevărată revoluție exografică. Mediile electronice se combină cu sistemele de memorie personală ale creierului uman, într-o largă rețea distributivă care alterează structura marilor sisteme social-cognitive ce guvernează evoluția culturală, reușind să schimbe fundamental felul în care indivizi sau grupuri de oameni își amintesc, gândesc și decid.

Expun:
Lucian Hrisav, Melle, Meea von Streck, Bogdan Sassu, Viorica Pricope, Răzvan Hogea, Luminița Dumitrache, Medicine Madison, Adriana Untilov, Cornelia Untilov, Otto, Constantin Tanislav.
Invitat special: Claudia Todor
Curatori: Mihaela Munteanu-Streck, Elena Ghițoiu

Evenimentul sponsorizat de către Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator, se bucură de sprijinul și parteneriatul Clinicii Gibril Medical, care, pentru o noapte pune la dispoziția artei și publicului consumator de frumos, spațiul în care, în mod obișnuit, actul medical și relația medic pacient sunt primordiale. 
Cafeaua celor de la Boiler va energiza, la un preț prietenesc amatorii de arome deosebite iar cei de la Sugar&Lime promit cocktailuri spectaculoase pentru cunoscători.

0 comentarii: