Concursul Enescu 2016: Câștigătorul Secțiunii Pian



Victoria Vassilenko din Bulgaria a câștigat Concursul Enescu 2016, Secțiunea Pian, după o Finală în care a interpretat Concertul Nr 1. Op. 15 în re minor de Brahms, duminică, 25 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Takuma Ishii din Japonia, iar locul al treilea i-a revenit lui Danor Quinteros din Chile. Finala de Pian a încheiat această ediție a Concursului.

Victoria Vassilenko, din Bulgaria, în vârstă de 23 de ani, a câștigat duminică seară Premiul I al Secțiunii Pian a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei Finale de Pian în care a interpretat Concertul Nr 1. Op. 15 în re minor de Brahms, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului John Axelrod, urmându-și visul de a deveni unul dintre marii muzicieni ai lumii. Pe locul al doilea s-a situat Takuma Ishii din Japonia, iar pe locul al treilea Danor Quinteros din Chile.
Pianistul francez Gabriel Tacchino, Președintele Juriului, a anunțat rezultatele pe scena Ateneului Român.

“Sunt emoționat să mă aflu din nou pe această scenă, unde am cântat în urmă cu 50 de ani. Și vreau să mulțumesc în primul rând publicului de la Concursul Enescu pentru modul în care a ascultat și în care i-a susținut pe tinerii muzicieni”, a spus pianistul Gabriel Tacchino.

Alături de Gabriel Tacchino, Juriul Secțiunii de Pian a edițn6iei 2016 a Concursului Enescu a fost format din: Rolf-Dieter Arens, Dana Borșan, Philippe Dinkel, Peter Donohoe, Wolfganz Manz, Viniciu Moroianu, Andrei Pisarev și Alan Weiss.
 
Premiul I al Concursului Internațional George Enescu 2016 este în valoare de 15.000 de euro. Câștigătoarea Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.
Dirijorul John Axelrod a acordat de asemenea un premiu special câștigătoarei Premiului I, Victoria Vassilenko: un concert sub bagheta sa, alături de Orchestra Regală din Neville.
Trofeul Concursului Enescu 2016, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat din cristal și granit și poartă semnătura artiștilor Iulia Năstase și Mihai Băncilă.  

Victoria Vassilenko are 23 de ani și este absolventă a Școlii Naționale de Muzică din Sofia și a Colegiului de Muzică „Queen Sofia”. Din 2014, este studentă la New Bulgarian University, iar din 2015 la Lake Como International Piano Academy. Asusţinut numeroase recitaluri, dar şi concerte, în calitate de solistă alături de orchestre precum Royal Symphony Orchestra of Liverpool, Brussels Chamber Orchestra, Lincolnwood Chamber Orchestra (USA), Classic FM Orchestra și BNR Symphony Orchestra. Este de asemenea câștigătoarea Premiul al II-lea la “James Mottram” International Piano Competition (Manchester, UK). 

Takuma Ishii are 26 de ani și studiază la Universität für Musik und Darstellende Kunst în Viena. În 2012 a absolvit Tokyo National University of Fine Arts and Music. Tânărul pianist este de asemenea finalist la Musikwettbewerb International Piano Competition (2012), precum și semifinalist la Concurso International de Piano Premio Jaen (2015). 

Danor Quinteros are 32 de ani, a studiat la Şcoala de Arte din Zürich și la Universitatea de Muzică din Köln. A susţinut recitaluri în Chile, Germania, Franţa, Italia şi Spania. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de masterclass în întreaga lume, susţinute de profesori şi de personalităţi artistice precum Jaques Rouvier, Jun Kanno, Robert Mcdonald, Andrea Lucchesini, Andrea Bonatta, Matti Raekallio, Pietro de Maria, Andrej Jasinski şi Pierre-Laurent Aimard. Este deja distins cu Premiul  al III-lea la Concursul Internaţional “Ile de France” și Premiul al II-lea la Concursul Internaţional “Claudio Arrau”. 

În pauza de jurizare a Secțiunii Pian, a avut loc un eveniment surpriză: pornind de la valorile și muzica lui George Enescu, fațada Ateneului Român a fost transformată în premieră de visurile tinerilor artiști și ale publicului larg, înscrise în aplicația lansată de Concursul Enescu 2016, intitiulată “Trăiește-ți visul!, printr-un video mapping unic, pe muzica lui George Enescu.
 “Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt” – sunt cuvintele lui George Enescu, pe care ediția 2016 a Concursului Enescu le-a readus în lumină, printr-o provocare pe care o lansat-o atât tinerilor artiști, cât și publicului:“Trăiește-ți visul!”. Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi și ca societate. Concursul Enescu 2016 a invitat la o recunoaștere și celebrare a visurilor care ne duc mai departe, din perspectiva tinerilor artiști selectionați care intră în competiție, precum și din perspectiva publicului care a vint să îi susțină în sala Ateneului Român. 

Între 3 și 25 septembrie, 196 de tineri artiști de pe tot globul au fost prezenți la București să-și trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediției 2016 a Concursului Internațional George Enescu. Premiile Concursului sunt în valoare totală de 115.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum și premii speciale și oportunități de promovare internațională.

0 comentarii: