Thriller-ul „Câini” se lansează în cinematografele din Franța



În paralel cu premiera în cinematografele din România, pe 23 septembrie, thriller-ul Câini, regizat de Bogdan Mirică, se lansează pe marele ecrane din Franța. Filmul va intra oficial în săli pe 28 septembrie, dar va rula în marile orașe începând de săptămâna viitoare, în avanpremieră. Distribuitorul Câini este BAC Films, una dintre cele mai mari companii de vânzări și distribuție de film din Franța. Trailer oficial: http://bit.ly/2blVyZS
 
În România, filmul va fi lansat pe 23 septembrie în câteva zeci de orașe, programul proiecțiilor urmând a fi anunțat în curând. În București, Câini poate fi văzut într-o avanpremieră specială, la Teatrul de Vară din Herăstrău joi, 22 septembrie, de la 20.30. Regizorul, o parte din echipa filmului și actorii din rolurile principale, Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, se vor întâlni cu publicul. Biletele pot fi cumpărate în avans de pe www.eventbook.ro.
 
Presa franceză i-a dedicat deja cronici entuziaste filmului la Festivalul de la Cannes, unde a obținut Premiul FIPRESCI. „Răzbunare și mafia românească într-un film de o violență molipsitoare”, titra Les Inrockuptibles, apreciind că filmul  e „mai apropiat de western-ul american decât de cinema-ul românesc contemporan”. „Într-o Românie izolată, pe care regizorul o face să semene cu Vestul american, debarcă un tânăr moștenitor al câtorva sute de hectare de pământ neroditor, lăsate de bunicul său. Singura soluție: să vândă cât mai repede. (…) Opera unui talent veritabil. Impresionant”, scria și Télérama.
 
„Cinema-ul românesc strălucește literalmente cu Câini, o revelație care și-a meritat pe deplin aplauzele la Cannes”, apreciază și Publikart. „Câini e o poveste despre granițe. Western camuflat, cu șeriful său neputincios, voluntar doar în ultimă instanță, în maniera unui Gary Cooper din High Noon [1952], filmul trasează noile limite ale necunoscutului, în Est, acolo, la frontiera unei Europe prea puțin iubite”, notează Band-a-Part.fr.
 
Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.
 
În distribuție, alături de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Cătălin Paraschiv, Andrei Ciopec.
 
Câini marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul a fost premiat la Festivalul de la Cannes, a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor - Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. În această toamnă, filmul va fi proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite și Italia.
 
Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul Umbre (HBO), semnează regia și scenariul. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette, scenografia îi aparține Augustinei Stanciu, iar costumele – Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr și Sorin Romanescu.
 
***
Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) și EZ Films (Elie Meirovitz), și co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producția Franța-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franța, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages și Fundația GAN, Doha Film Institute, cu participarea HBO România.
 
Filmul va fi distribuit în România, din 23 septembrie, de Transilvania Film.
Detalii, pe: www.caini-filmul.ro
Pagina de Facebook a filmului.

0 comentarii: