Filmul AFACEREA EST (r. Igor Cobileanski) se lanseaza in cinematografe

Din 28 octombrie Afacerea Est, lungmetrajul semnat de Igor Cobileanski, va intra în cinematografele din toată țara. Regizorul moldovean se întoarce la comedie cu un film despre cât de absurdă și sarcastică poate fi viața și cum să treci cu optimism peste provocările ei. 

Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui. 


Igor Cobileanski s-a simțit mereu apropiat de comedie: “Așa am început de fapt. Afacerea Est este o tragi-comedie și vine ca o continuare a scurt-metrajelor pe care le-am făcut acum ceva timp și care au avut un mare succes: Când se stinge lumina, Sașa, Grișa și Ion și Plictis și Inspirație. Tot timpul mi-au fost dragi. “ 


Produs de Alien Film în co-producție cu Lituania și Republica Moldova, acest road movie a fost filmat vara trecută în România timp de 25 de zile. Căldura înăbușitoare l-a ajutat pe directorul de imagine lituanian Feliksas Abrukauskas să creeze atmosfera aridă dorită de regizor: ”arșița în care am lucrat a reușit să treacă și de cameră și astfel am obținut dimensiunea de optimism absurd, sursa comediei în film”. Scenografia (Vali Ighigheanu) și costumele (Maria Pitea) au completat viziunea regizorului asupra poziționării filmului în spațiul balcanic: „cu ușurință putem spune că lucrurile s-au desfășurat în ziua de astăzi sau poate cu 25 de ani în urmă.” 


Castingul a fost un proces complex, o aventură în sine pentru găsirea celor mai potriviți actori, care să vorbească și cu accent basarabean. Ambiția lui Cobileanski a fost să descopere în teatrele de ambele părți ale Prutului cei mai valoroși actori, cu sau fără experiență în film, dar care să creeze acest umor de limbaj. Ion Sapdaru este cunoscut pentru rolurile din California Dreamin (endless), S-a Furat Mireasa sau După Dealuri, în timp ce Constantin Pușcașu a cochetat cu cinematografia mai degrabă în filme străine filmate la noi cum ar fi Warewolf: The Beast Among Us; cei doi protagoniști sunt colegi de scenă la Teatrul Național din Iași.


Afacerea Est a fost proiectat în avanpremieră în iunie la Transylvania IFF din Cluj, unde a avut parte de o primire extrem de călduroasă. În octombrie seria evenimentelor începe cu o premieră regională importantă la Iași în 17 octombrie, și va continua cu un turneu de gală cu opriri la Botoșani, Suceava, Piatra Neamț, Bacău, Vaslui, Galați, Brăila, Buzău, Constanța, Brașov, Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, Deva, Tg Jiu, Craiova, Pitești, Sibiu și Ploiești. Cu această ocazie Cobileanski vrea să demonstreze că ”deși fiecare zonă râde în felul ei, e provocarea mea ca umorul din Afacerea Est să fie universal”.


Filmul este produs de Alien Film în co-producție cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) și KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center și TVR.

Scenariul & regia: Igor Cobileanski, DOP: Feliksas Abrukauskas, Montaj: Răzvan Ilinca și Eugen Kelemen, Sunet: Cristian Tarnovețchi, Muzica: Liviu Elekeș, Scenografie: Vali Ighigheanu, Costume: Maria Pitea, Producător: Iuliana Tarnovețchi.

Urmăriți Afacerea Est pe Facebook: https://www.facebook.com/AfacereaEst/ | www.alienfilm.ro

0 comentarii: