TIFF se extinde în Republica Moldova: prima ediție de TIFF Chișinău



Festivalul Internațional de Film Transilvania, inițiat la Cluj-Napoca în 2002, se extinde, pentru prima dată, în Republica Moldova. Prima ediție TIFF Chișinău va avea loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, și va aduce o selecție de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producții proiectate la Cluj, în această primăvară. Invitații speciali ai evenimentului – regizori și actori români - vor sta de vorbă cu publicul și vor susține lecții de cinema.
 
TIFF, cel mai mare eveniment cinematografic din România, a implicat în mod constant creatorii de film din Moldova în varii proiecte educaționale, workshop-uri sau dezbateri despre coproducțiile cinematografice. De-a lungul anilor, am invitat la Cluj tineri cineaști, precum și reprezentanți de marcă ai cinematografiei din Republica Moldova. Acum e momentul ca TIFF, aflat la maturitate, să poată fi gustat și de publicul de peste Prut. În timp, sperăm să creăm aceeași emulație și același interes în jurul evenimentului precum la Cluj, Sibiu, București sau Târgu Mureș”, declară Tudor Giurgiu, președintele festivalului.
 
TIFF Chișinău își propune să devină un eveniment anual cu tradiție în Republica Moldova, care să aducă în fața publicului cele mai importante producții recente lansate și premiate în festivaluri, precum și succese de casă, un motor important în susținerea și promovarea cinematografiei locale și un formator al generației tinere.
 
La prima ediție TIFF Chișinău, între 6-9 octombrie, la Cinema Odeon, vor rula circa 20 de filme - lungmetraje și scurtmetraje de ficțiune și documentare, majoritatea în premieră în Republica Moldova. Unele dintre ele vor fi proiectate în prezența realizatorilor lor. Programul complet va fi anunțat în curând. Biletele vor fi puse în vânzare pe www.iticket.md.
 
La ediția aniversară cu numărul 15, în această primăvară, TIFF a avut peste 79.000 de spectatori plătitori de bilete la cele 248 de filme din 64 de țări. În total, numărul participanților a depășit 110.000.
 
***
TIFF Chișinău (6-9 octombrie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijnul: Centrului Național al Cinematografiei, Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni
Co-organizator: ALTFilm
Parteneri: Cinema Odeon, iTicket, Jazz Hotel
Partener media principal: Jurnal TV

0 comentarii: