#NoapteAlba2016: Invitați speciali la Noaptea Albă a Filmului Românesc


Pe 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din București vor avea ocazia să-i întâlnească pe regizorii și actorii câtorva dintre filmele din program și să discute despre filmele lor. Printre invitații speciali ai evenimentului se numără actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Bogdan Dumitrache, Alina Grigore, regizorii Andrei Cohn și Nicolae Constantin Tănase, criticul de film Irina Margareta Nistor.

Într-o singură noapte, în 10 locații din Capitală, vor fi proiectate nu mai puțin de 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurt metraj, în proiecții speciale sau în avanpremieră. Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan - Parcul Artelor, Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).
La prima proiecție cu public din Capitală a filmului Două lozuri (r. Paul Negoescu), Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, alături de directorul de imagine Ana Drăghici, vor povesti despre aventura de-a filma comedia inspirată de o nuvelă a lui I.L. Caragiale. Actorii vor sta de vorbă cu publicul după proiecția de la 23.00, la Cinema Elvire Popesco. Două lozuri intră în cinematografele din România pe 7 octombrie.

La Cinema Muzeul Țăranului Român - Studio Horia Bernea, după proiecția de la 20.30, actorii Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea vor vorbi despre lucrul la Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscar. În aceeași sală, după miezul nopții, despre culisele filmărilor la provocatorul Ilegitim (r. Adrian Sitaru), care abordează o temă controversată, cea a incestului, vor povesti protagoniștii Alina Grigore și Robi Urs.

Criticul de film Irina Margareta Nistor va rememora epoca în care dubla videocasete cu filme americane, vizionate pe ascuns de milioane de români, după documentarul Chuck Norris vs. Communism (Centrul Cultural Casa Artelor, 21.00). În aceeași locație, un alt invitat special al serii va fi Andrei Cohn, regizorul filmului Acasă la tata.

Pentru prima dată, Noaptea Albă a Filmului Românesc ajunge în Ferentari, la Clubul de Educație Alternativă (CEA), un spațiu deschis pentru copiii din zonele de tip ghetou. Filmele se vor proiecta simultan la Școala 136 și Școala 147 din Ferentari, iar la Școala 147 publicul va avea ocazia de a discuta cu cineaștii invitați la proiecții.

Regizorii Mihai Dragolea și Radu Mocanu vor povesti despre personajul din documentarul Roboțelul de aur, Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană, care luptă pentru ceva ce n-a avut niciodată: o casă. Iar unul dintre cele mai bune debuturi din ultimul an, un film viu și strident despre lumea liceenilor de azi, Lumea e mea, va fi prezentat pentru spectatorii din Ferentari de regizorul Nicolae Constantin Tănase și de cele trei actrițe, Ana Maria Guran, Oana Rusu și Ana Vătămanu, după proiecția de la 21.30.

16 povești scurte din selecția TIFF se pot savura în J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar. Teatrul Unteatru va găzdui un program de scurtmetraje de Ovidiu Bose Paștina, comemorat la 10 ani de la dispariție, și proiecțiile tribut in memoriam Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu: După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982).

Cei care vor să (re)vadă începuturile Noului Cinema Românesc au în program patru filme care împlinesc un deceniu de la lansare, în secțiunea 10 ani de la premieră, la Make a Point și Cinema Muzeul Țăranului: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Spotul evenimentului: http://bit.ly/2c2PPbn
Pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba
Facebook event: http://bit.ly/2cjgrnu
Detalii: www.romfilmpromotion.ro

***
Noaptea Albă a Filmului Românesc, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Primăriei Municipiului București.

Sponsor: Apa Nova București - Veolia

Parteneri: Primăria Sectorului 3, Centrul Cultural „Casa Artelor”, Primăria Sectorului 6, Centrul Cultural European Sector 6, Institutul Francez, Muzeul Național al Țăranului Român, Unteatru, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Make a Point, Policy Center for Roma and Minorities.

Proiect finanțat în programul București - Orașul In-vizibil.

0 comentarii: