Julieta lui Pedro Almodóvar, propunerea Spaniei pentru Oscar 2017



Julieta, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru nominalizările la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza" a premiilor Oscar 2017. Filmul va fi lansat în cinematografele românești pe 30 septembrie, distribuit de Independenţa Film.

Cel de-al 20-lea lungmetraj al regizorului spaniol, Julieta a avut premiera mondială anul acesta la Cannes, unde  a fost bine primit atât de critica de film, cât și de marele public. Până acum, pelicula a avut încasări de peste 13 milioane de dolari.

Gala Premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie 2017.

Durata: 1 h 40 min.

În rolurile principale joacă actorii Adriana Ugarte, Emma Suárez, Daniel Grao, Rossy de Palma și Michelle Jenner. Julieta a fost inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro, ale cărei drepturi regizorul spaniol le-a cumpărat încă din 2009. Filmul spune povestea Julietei, care trăiește în Madrid cu fiica sa. Amândouă îndură în tăcere lipsa soțului, respectiv a tatălui fetei. Dar se pare că nu întotdeauna durerea reușește să apropie oamenii. Uneori, ea îi desparte și mai mult. 


Când fiica împlinește 18 ani, și ea își abandonează mama fără nicio explicație. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puțin își cunoștea propriul copil.

Filmul a fost lansat în Spania în luna aprilie, de Warner Bros și a avut încasări de 2,4 milioane $ în teritoriu. Regizorul a decis să renunțe le evenimentele de promovare a peliculei, după ce numele său a fost menționat în cazul în cazul Panama Papers. O vizionare specială a avut loc și la Calzada de Calatrava, orașul de naștere al lui Almodóvar.

Cea mai recentă nominalizare la Oscar a unui film regizat de Almodóvar, până la Julieta, este Volver, în 2016.

Spania a fost prezentă categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Academiei Americane de Film, de-a lungul timpului, cu cinci pelicule ale lui Pedro Almodóvar. 

În 2000, filmul Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre al lui Almodóvar a câştigat Oscarul la această categorie. Pelicula Femei în pragul unei crize de nervi/ Mujeres al borde de un ataque de nervios a primit o nominalizare la aceeaşi categorie, în 1989.

Pedro Almodóvar a câştigat, în 2003, un premiu Oscar la categoria ”cel mai bun scenariu” pentru Vorbeşte cu ea/ Hable con ella, film pentru care a fost nominalizat şi la categoria ”cel mai bun regizor”. 

De patru ori o peliculă spaniolă a fost distinsă cu Premiul Oscar. Cel mai recent premiu al Academiei primit de Spania a fost decernat filmului Mar Adentro al lui Alejandro Amenabar.

Academia Americană de Film va anunţa lista filmelor eligibile în cursul lunii octombrie. Cele nouă lungmetraje finaliste pentru nominalizarea la Oscar, selectate din câteva zeci de propuneri, vor fi anunţate pe 17 ianuarie 2017. Numele celor cinci finaliste vor fi anunţate odată cu nominalizările la celelalte categorii, pe 24 ianuarie 2017. Cea de-a 89-a Gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie 2017.
viewscnt

Propunerea de anul acesta a Academiei Spaniole de Film, Julieta marchează întoarcerea mea la universul feminin”, a declarat Almodóvar. “Aproape toate actrițele din acest film sunt complet noi pentru mine. Dar acum pot spune că Adriana Ugarte și Emma Suárez (actrițele care o interpretează pe Julieta la tinerețe, respectiv la maturitate - n.red.) fac și ele parte din forul meu olimpian, umăr la umăr cu muzele mele: Penélope Cruz, Carmen Maura, Victoria Abril, Marisa Paredes și Cecilia Roth”.
***
Julieta (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii: