Au supravietuit incendiului #Colectiv. Ce urmeaza?


… S-au intamplat multe lucruri atunci, multe inca neclare … S-a pierdut o parte din intregul care erai, poate ca s-a pierdut si un prieten de-al tau cu totul. Apoi a urmat spitalul, cu durerile lui si cu frica de ceea ce ar putea urma. S-a schimbat felul in care vezi viata, felul de a-i privi pe ceilalti oameni, s-au oprit unele lucruri pentru o vreme, au aparut lucruri nebanuite. 
 
Alaturi de alti colegi, am fost solicitat sa ma ocup de toate acestea din punct de vedere profesional. De cateva saptamani, moderez grupurile de terapie alcatuite de Fundatia Estuar pentru supravietuitorii din Colectiv si pentru parintii care si-au pierdut copiii acolo. 
 
Asa am ajuns sa observ ca, in faza actuala, oamenii nu prea stiu ce urmeaza si nici ce au de facut cu asta. Iata o scurta lista a ceea ce poate sa se iveasca in perioada urmatoare: poate diminua trauma initiala, dar pot aparea manifestari de PTSD (sindrom de stress post-traumatic se poate adanci depresia, chiar daca semnele ei nu sunt tipice pot sa apara tendinte de a rezolva problemele prin mijloace nesanatoase (consum de alcool/substante, conflicte, izolare) este posibil sa te opresti prea mult intr-unul dintre stadiile reactiei de doliu unele persoane pot dobandi o nevroza dismorfofobica, adica o respingere fata de propriul corp in schimb, devine posibila asocierea cu alte persoane care au trecut prin asta si creste capacitatea de a te informa cu privire la metodele de recuperare. 
 
Cred ca, in perioada asta, ar fi util sa fii atent la urmatoarele manifestari: Reluari obsesive ale unor scene din incendiu sau din spital; nervozitate, lipsa rabdarii fata de lucruri neinsemnate care se petrec in jur; respingerea sistematica a ajutorului oferit; scaderea pretului pe care il pui pe propria persoana; apatia, lipsa motivatiei de a continua; tendinta de a uita de ingrijirea propriului corp; ganduri agresive care nu te caracterizau sau cautarea obsesiva a unor ipoteze care sa explice ce s-a intamplat; pierderea oricarei activitati utile; repetarea de mai multe ori pe zi a episoadelor de plans; gandurl de a-ti face rau; multe alte manifestari, pe care un profesionist le poate observa cu mai mare usurinta decat tine.
 
In astfel de situatii, discutia cu terapeutul/medicul, ar putea preveni complicatiile pe care le-am mentionat mai sus. 
 
Colegii mei si cu mine suntem miercurea (de la ora 20.00 la 22.00) si joia (de la ora 20.00 la 22.00) la Centrul Educational al Fundatiei Estuar, pentru a sustine terapiile de grup sau individuale de care poti beneficia gratuit. Deschide-te!
Dr Cristian Andrei
 
Persoana de contact pentru inscrieri si detalii: Mariana Armean, nr. de tel: 0753.088.680; adresa de mail mariana.armean@estuar.org sau office@estuar.org
 
*********************************************
Fundația Estuar (estuar.com), organizatie de utilitate publica incepand cu anul 2013, a fost fondata in septembrie 1993 de catre Asociatia Penumbra din Scotia si de Liga Romana de Sanatate Mintala. Este prima organizatie din Romania care a creat, pentru adultii cu probleme de sanatate mintala, o retea de servicii de ingrijiri comunitare de zi si locative, acreditata si recunoscuta atat la nivel local, cat si la nivel national.

0 comentarii: