Weekend la Castel la TIFF 2016: circ, vrăjitoare și muzică islandeză live



Un controversat horror mut din anii 20, acompaniat live de un artist islandez și o orchestră, și un documentar fascinant despre lumea circului, pe muzica celor de la Sigur Rós, sunt câteva dintre surprizele programului Weekend la Castel, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). 

Un spectacol surpriză îi va introduce pe spectatori, de la 20.30, în atmosfera fascinantă a documentarului. În primul week-end de festival, în timpul zilei, Castelul Banffy de la Bontida va fi teren de joaca si spatiu pentru ateliere creative si spectacole pentru copii, în timp ce serile sunt rezervate proiectiilor si concertelor.

În seara de sâmbata, 28 mai, de la 21.45, un documentar captivant si pe alocuri tulburator despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri si carnavaluri, va rula în premiera la TIFF. The Show of Shows aduna imagini de arhiva inedite cu clovni, dansatori, acrobati care executa cascadorii ametitoare, freak shows si scene crude de exploatare a animalelor si copiilor, într-un portret fascinant al acestei lumi atât de populare în secolele XIX si XX, potrivit „The Guardian”.

Pe fundal, o coloana sonora emotionanta compusa de basistul Georg Holm si bateristul Orri Páll Dýrason, membri ai celebrei trupe islandeze Sigur Rós, în colaborare cu compozitorul Hilmar Örn Hilmarsson si chitaristul Kjartan Dagur Hólm. Sigur Rós va cânta live la Cluj în iulie, tot la Castelul Banffy de la Bontida, la Electric Castle Festival. The Show of Shows este regizat de Benedikt Erlingsson, unul dintre cei mai apreciati regizori de teatru din Islanda, si a fost realizat în colaborare cu National Fairground Archive al Universitatii din Sheffield. Debutul sau în cinema, Of Horses and Men, a rulat la TIFF 2014.


Tot din Islanda vine și muzica ce acompaniază duminică, 29 mai, de la 21.45, cine-concertul Häxan: Witchcraft Through the Ages. În atmosfera gotică a Castelului, muzica originală a artistului islandez Bardi Johansson, interpretată de o orchestră simfonică dirijată de Simona Strungaru, va însoți live, într-un concert spectaculos, producția neobișnuită din 1922. Interzis în numeroase țări pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului și pentru nuditate, Häxan este cel mai scump film mut scandinav realizat vreodată. Regizorul danez Benjamin Christensen, care și-a rezervat chiar rolul lui Satan, s-a inspirat parțial din Malleus Maleficarum, un ghid pentru inchizitori din secolul 15.

Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang și descris drept una dintre cele mai enigmatice și creative apariții pe care le-a oferit recent scena islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer. Alături de JB Dunckel de la AIR, formează proiectul Starwalker. Bardi a compus muzică simfonică, a creat coloana sonoră pentru filme (Eleven Men Out, Reykjavík-Rotterdam – premiat pentru muzică la Edda Film Awards din Islanda, Would You Rather, De toutes nos forces) și producții de teatru majore, iar fragmente din creațiile lui însoțesc spoturile unor mărci faimoase. Compozițiile lui – solo sau în colaborare - au fost lansate pe 12 albume. Luni, 30 mai, de la 22.00, Bardi Johannsson vine și la Casa TIFF, cu un DJ set în cadrul căruia va mixa imagini și coloane sonore proprii.

Partitura sa pentru Häxan a fost prezentată în 2005 de către Orchestra Simfonică Națională a Islandei. În 2012, artistul a acompaniat live filmul la Centrul Pompidou din Paris. Orchestra simfonică prezentă la TIFF va fi dirijată de Simona Strungaru, pianistă, dirijoare, orchestrator și compozitoare de muzică de film, absolventă a Conservatorului din Amsterdam, la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. În 2010, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O., de Michael Karr, într-o producție a Prime Foundation și Grand Theater Groningen din Olanda. Totodată, a dirijat Filarmonica Banatul din Timișoara, într-o colaborare excepțională Cobzality simfonic, și Green Orchestra, pentru un concert al Loredanei și pentru unul al trupei URMA la MTV Unplugged.
Biletele pentru fiecare dintre cele două evenimente speciale costă 15 lei și pot fi achiziționate în avans de pe biletmaster.ro

Puteți urmări evenimentele TIFF pe: https://www.facebook.com/TransilvaniaIFF/events
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Ministerului Culturii și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

www.tiff.ro | Facebook: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram | Youtube | Blog TIFF

0 comentarii: