#bieff2016: Marile trofee pentru scurtmetraj de la Cannes, Berlinale și Veneția, în premieră la BIEFF



Conectat la pulsul marilor evenimente europene de film, BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, Palme d’Or la Cannes 2015 și Premiul Orizzonti la Veneția 2015, printre altele. Filmele din programul Golden Shorts vor fi difuzate în premieră în România, sâmbătă, pe 19 martie, de la ora 20:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității de Muzică București.

Biletele pentru Golden Shorts sunt disponibile în avans prin eventbook.ro. De astăzi, se pot achiziționa bilete la toate proiecțiile BIEFF pe eventbook.ro

Alături de această proiecție-eveniment, programul de competiție Danger Is My Business îi va purta pe spectatori într-o experiență filmică plină de adrenalină, despre om ca unică specie capabilă de a se pune deliberat în situații limită și de a le transforma în salturi existențiale. La capătul confruntarii cu pericolul, mecanismul fricii este metamorfozat din instinct de auto-conservare în instrument de auto-cunoaștere.


Golden Shorts: Best Films in Major Festivals 
La doar trei saptămâni de la decernarea premiilor Festivalului de la Berlin 2016, Batrachian's Ballad, filmul laureat cu Ursul de Aur, va putea fi văzut pe ecranele din București. Regizoarea Leonor Teles, născută în comunitatea Romani din Portugalia, este cea mai tânără regizoare care a primit vreodată Ursul de Aur. Filmul a pornit de la o poveste foarte personală despre tradiția portughezilor de a așeza broaște din ceramică la intrarea în restaurente pentru a îndepărta țiganii.

Câstigatorul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015 a fost Waves ‘98, realizat de regizorul libanez Ely Dagher – un eseu vizual personal dedicat orasului sau natal, Beirut, si o explorare artistica a relatiei lui Dagher cu Liban, tara sa natala, proiectata prin povestea unui tânar deziluzionat de viata sa în Beirutul segregat.

Kung Fury, de David Sandberg, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2015. Deopotriva omagiu si parodie a filmelor de actiune cu politisti din anii ‘80, este scurtmetrajul care a spart toate recordurile pe Kickstarter, primind o finantare de 630.019$ de la fani.

Originalitatea lui Rate Me i-a adus lui Fyzal Boulifa, pentru a doua oara, Premiul Illy pentru scurtmetraj la Cannes. Fictiunea spune povestea lui Coco, o escorta adolescenta care este prezentata prin prisma evaluarilor oferite de utilizatorili site-ului de date-uri (care exista si în realitate), adevarata ei identitate fiind incerta.

To Be and to Come Back, primul scurtmetraj de non-fictiune realizat de Xacio Baño, a obtinut Premiul Canal+ la Clermont-Ferrand Film Festival, si este un tur de forta minimalist în care autorul, folosind metafictiunea drept metafora, încearca sa le explice bunicilor sai ce înseamna sa fii realizator de filme.

 

Belladonna, regizat de Dubravka Turic, a obținut Premiul Orizzonti pentru scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2015 și pornește de la motivul renascentist al Belladonnei, femeia care se intoxica pentru a-și mări pupilele, care aveau să o facă mai atractivă și frumoasă.
 
Programul de competiție Danger Is My Business - un roller-coaster cinematografic
The Breath, al lui Fabian Kaiser, ofera o privire încântatoare si originala asupra tariei de caracter a eroului anonim al societatii moderne: pompierul. Înlocuind dialogul cu un expresiv peisaj de ambiante sonore, documentarul hibrid al lui Kaiser observa un grup de pompieri în timpul antrenamentului zilnic. Repetarea exercitiilor fizice nu genereaza însa rutina, ci scoate la lumina acel filon interior atât de rar întâlnit, care îi face capabili de perpetua confruntarea cu focul.

Prezentat în cadrul Festivalului de la Locarno, Nothing Human ne prezinta un suprinzator paradox al definirii noastre ca fiinte umane. Regizorul Tom Rosenberg contureaza povestea lui Louis Akin, investigator judiciar cu o experienta de peste 30 de ani si responsabil de ancheta atacului în masa din 2009, de la o baza militara americana. Ajuns la finalul carierei, Akin constata ca violenta suspectilor sai provine, de fapt, dintr-o exacerbata (si întunecata) creativitate.

Uncanny Valley, al lui Paul Wenninger, dezvaluie povestea traumei de razboi, înfatisând camaraderia dintre doi soldati care încearca sa razbata prin transeele Primului Razboi Mondial. Folosind animatia stop-motion, protagonistii lui Wenninger se misca precum marionete într-un teatru al razboiului, care licareste, la fiecare pas, frica si pericol. Într-un neasteptat cadru final, regizorul ne aminteste ca existenta într-un prezent ultra-sigur, ferit de orice amenintare, ne face sa clasam confruntarea cu moartea drept un exponat de muzeu.

Biroul de Cercetari Melodramatice prezinta ultima parte a trilogiei Alien Passions, video-performance-ul intitulat Above the Weather. Artistele Alina Popa si Irina Gheorghe interpreteaza doua femei cochete din înalta societate, care calatoresc într-o decapotabila de epoca prin peisajul câmpurilor de petrol ale României. Rulând pe fundal fictive anunturi radio care prognozeaza fenomene naturale cu efecte dezastruoase, filmul este un comentariu incisiv la adresa dependentei noastre catastrofale fata de combustibilii fosili.

I Remember Nothing, de Zia Anger, se structureaza în jurul celor cinci stadii ale epilepsiei în timp ce observa o zi din viata adolescentei Joan. Un personaj reprezentativ pentru angoasa adolescentina, o forta a vietii în devenire, dar oprita din dezvoltare.


Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF are loc în perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco si Universitatea Nationala de Muzica si este sustinuta de: Administratia Fondului Cultural National, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elvetiei, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultura, Dacia, TNT, JTI, NouMax, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Uniunea Cineattilor din România, MUBI, Centrul National al Dansului Bucuresti, Saptamâna Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea, Lara Zankoul Photography; bilete prin Eventbook.

0 comentarii: