Plimbări sonore, masterclass inedit Selim Azzazi și trei lungmetraje de debut la NexT 2016



O plimbare sonoră cu jurnalista și muziciana Maria Balabaș, un masterclass cu sound editorul și sound designerul Selim Azzazi și o discuție cu membrii juriului competiției românești despre cum să realizezi primul lungmetraj: toate, la a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT (7-11 aprilie)

Creat în 2007 în memoria regizorului Cristian Nemescu și a sound designerului si compozitorului Andrei Toncu, Festivalul Internațional de Film NexT și-a propus încă de la prima ediție să mențină în centrul atenției două direcții principale: regia de film și sound-designul.
Parte din eforturile de continuare a acestei misiunii a festivalului, evenimentele dedicate anul acesta sunetului și regiei de film au fost gândite și din dorința de a încuraja schimbul de idei între tinerii (chiar viitorii) profesioniști din cinema, în peisajul unei cinematografii românești emergente, în care tind să apară din ce în ce mai multe voci și direcții artistice distincte.

Descoperiți Bucureștiul sonor
Între 7 și 9 aprilie va avea loc workshopul inedit de sound design Plimbări sonore, condus de Maria Balabaș. Atelierul ia forma unei plimbări prin București, timp în care participanții vor învăța cum contribuie sunetul la construcția de ansamblu a unui film, cum se creează o imagine sonoră, cum se construiește sunetul într-un film artistic, cum se folosește intenția sonoră într-un film documentar şi cum este integrată ilustrația muzicală. 

Workshopul le este deschis studenților sau liceenilor cu vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani. Selecția participanților va fi făcută în baza înscrierii printr-o scurtă scrisoare de motivație însoțită de un colaj de 2 minute, care să cuprindă sunete înregistrate pe stradă, text vorbit și muzică.

Maria Balabaș este moderatoarea emisiunii Dimineața Crossover de la Radio România Cultural și autoare a unor proiecte dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). 

Documentarul Maria Tănase – Soundtrack urban pentru o divă i-a adus în 2014 o nominalizare la Prix Europa, la Berlin. Maria a fondat grupuri muzicale precum Avant'n'Gard și Soare Staniol, lucrând cu tehnici de improvizație ale muzicii acustice, dar şi electronice. În 2015 a făcut parte din juriul competiţiei internaţionale NexT.

Despre sunet cu Selim Azzazi
Sound editorul și sound designerul Selim Azzazi susține în cadrul Festivalului Internațional de Film NexT masterclassul Sound as a Storytelling Tool (Sunetul ca instrument în construirea narațiunii).
Prin abordarea fiecărui element al sunetului de film: dialog, muzică, ambianță, efecte și bruiaje, Azzazi va încerca să ofere cineaștilor participanți un ghid cât mai complet de sound-design.
Participarea la masterclass este deschisă, pe bază de înscriere, tuturor profesioniștilor si studenților din cinematografie: ingineri de sunet, editori sau regizori. Masterclassul se va desfășura în limba engleză și va avea loc luni, 11 aprilie, începând cu ora 11.00, la Cinema Elvire Popesco.
Selim Azzazi a lucrat ca sound editor și sound designer din 2001, cu regizori de renume precum Jean-Pierre Jeunet, Radu Mihăileanu, Jean-Jacques Annaud, Oliver Stone, Michel Hazanavicius, Luc Besson, Elia Suleiman și Mathieu Kassovitz.

* Înscrierile la workshop-ul Plimbări Sonore și la masterclass-ul Soundtrack as a Storytelling Tool se fac pe adresa iguest@nextproject.ro.
**Data limită de înscriere pentru cele două seminarii este 27 martie, iar participanții vor fi anunțați pe data de 31 martie.

NexT Generation: Premianți NexT din trecut și lungmetrajele lor de debut
Ediția aniversară a Festivalului Internațional NexT aduce în programul secțiunii NexT Generation trei lungmetraje de debut ale unor foști concurenți, două dintre ele prezentate în premieră în România.
Banana, în regia lui Andrea Jublin, este povestea unui băiat naiv, care vrea să câștige iubirea fetei visurilor lui dându-i meditații. Doar că nici el nu se prea descurcă cu școala. Și nici cu fotbalul. Dar asta nu-l oprește din a se vedea drept un mare jucător de fotbal pornit cu îndârjire la atac în cucerirea fetei pe care și-o dorește.

Afterthought, debutul lui Elad Keidan în lugmetraj, prezentat în selecția oficială a festivalului de la Cannes, are ca personaje doi bărbați din Haifa care urcă și coboară Muntele Carmel în direcții opuse, unul în căutarea unui cercel pierdut al nevestei sale, celălalt dornic să devină scriitor, deși trebuie să se alăture armatei. Un film ușor absurd, care e la fel de mult despre poveștile celor doi, cât este despre plimbarea sinuoasă pe culmea muntelui, care devine un personaj în sine.

În Lumea e a mea, lungmetrajul de debut al lui Nicolae Constantin Tănase, o adolescentă din Constanța încearcă să obțină bani, valoare, influență, popularitate și respect, însă lucrurile nu merg așa cum și-ar fi dorit. Prima iubire, tensiunile cu părinţii şi visele repetate despre înec o ţin permanent în priză, lăsându-i doar câteva momente, petrecute cu prietenele ei, de relaxare. Un film fără inhibiţii şi prejudecăţi în care oricine a fost cândva adolescent s-ar putea recunoaşte, amintindu-şi de cât efort eroic era nevoie doar să se ţină pe linia de plutire. 

Cele trei lungmetraje, Banana, Afterthought și Lumea e a mea vor fi proiectate împreună cu scurtmetrajele care le-au adus regizorilor premii la NexT: Il Supplente, Himnon  și 12 minute.
În plus, cei trei regizori, Andrea Jublin (Trofeul NexT 2007, nominalizat la Premiile Oscar), Elad Keidan (Trofeul NexT 2009) și Nicolae Constantin Tănase (Premiul Villa Kult în 2010), prezenți la București în calitate de invitați speciali ai festivalului și membri ai juriului Competiției Naționale de anul acesta, vor participa la o discuție cu publicul despre experiența regizării unui prim lungmetraj. Discuția va avea loc sâmbătă, 9 aprilie, începând cu ora 14.30, la Clubul Țăranului.

Biletele și abonamentele pentru cea de a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se pot achiziționa online de pe www.eventbook.ro .

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Co-finanțat de: Programul Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Parteneri: HBO, ShortsTV, French Revolution, CineLabs, Abis Studio, ArCuB, Cărturești, Villa Kult, Universitatea București, Centrul Național al Dansului București, MUBI, Noumax, MIDOCAR, Mobila Dalin, Pizza Hut, Aqua Carpatica, Rotenberg, Tassimo, Hai cu bicla, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Club Control, Clubul Țăranului.
Parteneri Instituționali: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Israelului în România, Goethe-Institut București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Ambasada Suediei la București, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Institutul Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Muntenegrului.

0 comentarii: