Regizorul italian Adriano Valerio vine la premiera “BANAT” din România



“BANAT (Călătoria)” va avea premiera oficială în cinematografele din România pe data de 1 Aprilie, película fiind distribuită de microFILM.

La premiera de gală, care va avea loc pe 31 martie, de la ora 20.00 la Cinema Elvira Popescu, vor fi prezenți regizorul italian Adriano Valerio, actorul Ștefan Velniciuc, producătorul Ada Solomon, dar și o parte din echipa filmului.

De vineri, 1 Aprilie, “BANAT (Călătoria)”  va putea fi văzut la București (Cinema City AFI Cotroceni din AFI Palace Cotroceni, Grand Cinema & More din Băneasa Shopping Center, Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului), Bârlad (Cityplex Bârlad), Brașov (Cinema One din Coresi Shopping Center), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex din Tomis Mall), Focșani (Ansamblul Folcloric „Țara Bârsei”), Odobești (Casa de Cultură), Slobozia (Casa de Cultură Galax), Târgu Mureș (Cinema Arta). 

Din 8 aprilie, “BANAT (Călătoria)” va rula și la Baia Mare (Cinema Dacia),  București (Cinema Corso, Cinema Europa, Cinema Scala), Botoșani (Cinema Unirea), Craiova (Cinema Modern), Deva (Cinema Patria), Iași (Cinema Victoria, Cinema Republica), Pitești (Cinema „Sebastian Papaiani”), Timișoara (Cinema Timiș). 

Pelicula care a fost proiectată în premieră mondială, în toamna anului trecut, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, în competiția oficială a secțiunii Settimana Internazionale della Critica, a câștigat Silver Award la Luxor African and European Film Festival, Egipt, Premiul “Corso Salani” pentru cel mai bun lungmetraj la Trieste Film Festival, dar și Premiul pentru cea mai bună imagine la Tirana International Film Festival.

Lungmetrajul de debut al regizorului Adriano Valerio este o coproducție Italia, Bulgaria, România și Macedonia, coproducătorul român fiind Ada Solomon prin compania Parada Film.
“Banat (Călătoria)” îi are în rolurile principale pe Edoardo Gabbriellini, Elena Radonicich, iar Piera Degli Esposti și Ștefan Velniciuc interpretează rolurile cheie ale poveștii filmului în Italia, respectiv în România.

Filmul spune povestea unor tineri aflați în plină criză: un moment suficient de apăsător îi privează pe Ivo și Clara de libertatea de a visa. Sunt doi străini care își împart bunele și relele vârstei de 30 de ani, precum și dezamăgirea față de tot ce îi înconjoară. Clara a ieșit dintr-o relație de lungă durată și e pe cale să își piardă locul de muncă. Ivo este șomer, iar frustrările îl împing spre o decizie radicală.
“Banat (Călătoria)” relatează povestea unei emigrații în sensul opus celei obișnuite: nu din România în Italia, ci din Italia în România, în căutarea unui loc de muncă și a fericirii. Este oare exilul din propria țară singura cale spre împlinire?  

Filmările au fost realizate anul trecut, scene importante fiind turnate în România la Voinești (Târgoviște) și la malul Mării Negre. 

Adriano Valerio și Ezio Abbate semnează scenariul lungmetrajului, scenografia filmului pentru scenele din România este realizată de echipa condusă de Adrian Cristea, iar monteurul filmului este Cătălin Cristuțiu.

Adriano Valerio este unul dintre cei mai talentați tineri regizori italieni. Scurtmetrajul său "37°4 S" a câștigat în anul 2013 o Mențiune Specială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și a fost remarcat în peste 60 de festivaluri internaționale.

“Banat (Călătoria)” este o producţie a Movimento Film, cu Rai Cinema. Este coprodus cu Ars Digital, din Bulgaria, Kt Film & Media din Macedonia, Parada Film în coproducție cu Hi Film, din partea României.

La finanțarea românească a filmului au contribuit: Centrul Național al Cinematografiei, FIAT și Alka - marca Toortitzi .

Pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/BanatCalatoria

0 comentarii: