“Banat (Călătoria)” din 1 aprilie in cinematografe

Lungmetrajul “Banat (Calatoria)”, în regia lui Adriano Valerio, va avea premiera pe marile ecrane din România, pe 1 Aprilie. Productia va fi distribuita în cinematografe de microFILM.

Pelicula care a fost proiectata în premiera mondiala, în toamna anului trecut, la Festivalul International de Film de la Venetia, în competitia oficiala a sectiunii Settimana Internazionale della Critica, a câstigat Silver Award la Luxor African and European Film Festival, Egipt, Premiul “Corso Salani” pentru cel mai bun lungmetraj la Trieste Film Festival, dar si Premiul pentru cea mai buna imagine la Tirana International Film Festival.


Lungmetrajul de debut al regizorului Adriano Valerio este o coproductie Italia, Bulgaria, România si Macedonia, coproducatorul român fiind Ada Solomon prin compania Parada Film.


“Banat (Calatoria)” îi are în rolurile principale pe Edoardo Gabbriellini, Elena Radonicich, iar Piera Degli Esposti si Stefan Velniciuc interpreteaza rolurile cheie ale povestii filmului în Italia, respectiv în România.


Filmul spune povestea unor tineri aflati în plina criza: un moment suficient de apasator îi priveaza pe Ivo si Clara de libertatea de a visa. Sunt doi straini care îsi împart bunele si relele vârstei de 30 de ani, precum si dezamagirea fata de tot ce îi înconjoara. Clara a iesit dintr-o relatie de lunga durata si e pe cale sa îsi piarda locul de munca. Ivo este somer, iar frustrarile îl împing spre o decizie radicala.
“Banat (Calatoria)” relateaza povestea unei emigratii în sensul opus celei obisnuite: nu din România în Italia, ci din Italia în România, în cautarea unui loc de munca si a fericirii. Este oare exilul din propria tara singura cale spre împlinire?


Filmarile au fost realizate anul trecut, scene importante fiind turnate în România la Voinesti (Târgoviste) si la malul Marii Negre.


Adriano Valerio si Ezio Abbate semneaza scenariul lungmetrajului, scenografia filmului pentru scenele din România este realizata de echipa condusa de Adrian Cristea, iar monteurul filmului este Catalin Cristutiu.


Adriano Valerio este unul dintre cei mai talentati tineri regizori italieni. Scurtmetrajul sau "37°4 S" a câstigat în anul 2013 o Mentiune Speciala la Festivalul International de Film de la Cannes si a fost remarcat în peste 60 de festivaluri internationale.


“Banat (Calatoria)” este o productie a Movimento Film, cu Rai Cinema. Este coprodus cu Ars Digital, din Bulgaria, Kt Film & Media din Macedonia, Parada Film în coproductie cu Hi Film, din partea României.


La finan?area româneasca a filmului au contribuit: Centrul National al Cinematografiei, FIAT si TOORTITZI.


Pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/BanatCalatoria

0 comentarii: