“Giornate Degli Autori”, de la Venetia la BIFF!

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (BIFF) inaugurează anul acesta o nouă secțiune, ”Veneţia, dedicată prestigiosul Festival de Film de la Veneția.

În cadrul acestei noi secțiuni, prezentată pentru prima oară în România, spectatorii cinefili se vor bucura de patru producții participante la festivalul veneţian, filme premiate si apreciate atât de criticii de specialitate cât și de publicul larg.


THE CLAN, de Pablo Trapero (Argentina)
Silver Lion, Venice International Film Festival, 2015
 

Având la bază o întâmplare reală, pelicula The Clan, semnată Pablo Trapero, examinează en detail mecanica unei gândiri criminale de grup. Intrigant, surprinzător și senzațional, filmul ne introduce în viața unei familii din Argentina anilor ’80, care își câștigă existența răpind indivizi din elita societății. Fără a se limita la povestea intimă a membrilor acestei micro-comunități, regizorul ne pune în brațe o alegorie atent cizelată a corupției care a guvernat America Latină în penultima decadă a mileniului trecut.


AS I OPEN MY EYES, de Leyla Bouzid (Tunisia)
Audience Award, Mostra de Venice, 2015
Best European Film, Venice Days, 2015
 

AS I OPEN MY EYES este un debut îndrăzneț și revoltat, prin intermediul căruia Leyla Bouzid explorează limitele politicului. Un gest absolut necesar și actual, regizoarea plasează subiectul comun (și tocmai prin aceasta inepuizabil) al spiritului rebel tipic generațiilor tinere într-un context nord-african. Alimentând filmul din energia punk a protagonistei, Leyla ne expune unei producții pline de viață, liberatate și putere, purtând în același timp însemnul unei tristeți înduioșătoare, pe care suntem îndemnați s-o privim prin prisma evenimentelor ce au avut loc recent în Tunisia. 


EL DESCONOCIDO, de Dani de la Torre
Best Editing, Best Sound, GOYA 2016
Best New Director, Best Editing, CEC Awards 2016
 

Deși impecabil din punct de vedere tehnic, mai ales ținând cont de culorile metalizate, care par rupte dintr-un industrial suprasaturat, n-ai zice totuși că El Desconocido face parte din familia filmelor europene de autor. Antrenant, țintind mai curând ramura blockbusters, Dani de la Torre își forțează protagoniștii să nu părăsească mașina-cadru - și la fel și pe spectatorii săi, cărora le solicită la maximum supapele adrenalinei pe durata unei curse aparent banale către școală.


THE FAREWELL PARTY, de Sharon Maymon and Tal Granit (Israel)
14 nominalizări la Israelian Academy Awards, 2015

Umor debordant, personaje originale și un subiect de actualitate indiscutabilă - aceasta este rețeta de succes semnată de Sharon Maymon și Tal Granit, al căror film desfășoară povestea empatică și emoționantă a unui grup de bătrâni care inventează o nouă metodă de eutanasie. Gândită inițial pentru a-și ajuta prietenul, metoda lor devine cunoscută mai multor potențiali utilizatori. Când limitele eticii și ale moralității se tulbură, autorii sistemului îngenunchează în fața imposibilității soluției finale.

  

ARGENTINA, de Carlos Saura (Spania)
Knight Competition Grand Jury Prize, Miami Film Festival 2016


Un eșantion exhaustiv al patrimoniului muzical național, Argentina lui Carlos Saura pune cap la cap douăzeci de coreografii-giuvaier, imortalizând astfel plenitudinea dansului latino. Exploatând focul și pasiunea, plasând siluetele în contre-jour, Saura zugrăvește în culori primare o incursiune lirică și, totodată, analitică în profunzimile esteticii dansului
  
Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura între 18 și 24 aprilie, la Institutul Francez (Sala „Elvire Popesco”), Muzeul Tăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului) și Clubul Tăranului, unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale,  „workshop-uri”, „master-classes” etc. 
Organizat de Fundația CHARTA, BIFF se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România și al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.
 

Filmele, cele mai multe fără distribuitor în România și invitații speciali din cinematografia românească și internațională, garantează o săptămână magică pentru iubitorii de artă și cultură.  Filmele vor avem cel mult 2 proiecții. 
 
Parteneri tradiționali -“Les amis du festival”: Ambasada Franței, Institutul Francez, Muzeul Țăranului Român
Parteneri:Țiriac Auto, DHL, Journey Pub, Simbio
Eveniment susținut de Europa FM


Fb event: https://www.facebook.com/events/1247927798553232/ 

0 comentarii: