Espacio Femenino - proiectii de filme spaniole semnate de femei-regizor, la Instituto Cervantes



Instituto Cervantes din Bucureşti organizează în perioada 7-9 martie 2016, de la ora 19.00, seria de proiecţii de film intitulată “Spaţiu feminin”, dedicată producţiilor cinematografice semnate de regizoare spaniole. Selecţia din acest an are un dublu scop: acela de a da vizibilitate creaţiei cinematografice feminine şi acela de a sublinia prezenţa femeilor în industria cinematografică spaniolă.
 
Prin intermediul a 10 scurtmetraje şi a unui lungmetraj documentar, vă invităm să descoperiţi, în perioada 7-9 martie, câteva dintre producţiile feminine contemporane spaniole.
 Proiecţiile vor avea loc în Sala Auditorium a Instituto Cervantes din Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta 38).
Intrarea liberă în funcţie de numărul de locuri disponibile, rezervări: cultbuc@cervantes.es
 
Anul 2015 poate fi considerat un an foarte bun pentru prezenţa feminină în cinematografele spaniole.  Felices 140 de Gracia Querejeta, Nadie quiere la noche de Isabel Coixet sau La Novia de Paula Ortiz sunt doar unele dintre filmele cele mai vizionate, care alături de propunerile din selecţia curentă, au contribuit la consolidarea prezenţei titlurilor regizate de femei în programele cinematografice spaniole.
Cu toate acestea, prezenţa creaţiilor semnate de femei este încă insuficientă. 

Asociaţia CIMA  Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales (Asociaţia Femeilor Cineaste şi Creatoare de Audiovizual), fondată în 2006 cu obiectivul de a "analiza rolul femei în creaşia cinematografică”, după cum afirma cunoscuta regizoare Iciar Bollaín -membră a asociaţiei – a organizat anul acesta în cadrul SEMINCI la festivalul de film de la Valladolid o masă rotundă a cărei temă a atins din nou situaţia creaţiei feminine în industria cinematografică spaniolă şi a lansat un apel în vederea unor acţiuni care să ajute la îmbunătăţirea situaţiei.
Prezenţa efectivă a femeilor în industria cinematografică este un obiectiv prin care se urmăreşte egalizarea accesului real al femeilor la posibilitatea de a lucra în industrie, dar şi îmbogăţirea tematicilor abordate de cinematografia spaniolă actuală cu noi perspective şi noi personaje, atât feminine, cât şi masculine.

Selecţia prezentă este alcătuită din două sesiuni de scurtmetraje şi un lungmetraj documentar. Pe de o parte, o privire asupra scurtmetrajului regizat de femei, pe de altă parte un documentar de lungmetraj contemporan.


Scurtmetraje – selecţie coordonată de TRAMA

Asociaţia TRAMA ia fiinţă în 2002 ca asociaţie naţională cu intenţia de a coordona iniţiativele promovate de festivalurile al cărei reprezentant este, dar şi cu intenţia de a difuza şi promova creaţia audio-vizuală semnată de femei, iar prin aceasta să contribuie la efervescenţa de propuneri din audiovizualul spaniol. TRAMA este alcătuită din instituţii organizatoare de festivaluri, de programe de film speciale sau chiar serii de proiecţii de filme regizate de femei, instituţii care fac parte din proiecte promovate de TRAMA in Barcelona, Bilbao, Córdoba, Granada, Huesca, Pamplona, Teruel y Zaragoza.  Propunerea TRAMA pentru seria de proiecţii “Spaţiu Feminin” constă în două sesiuni de scrutmetraje, fiecare sesiune cuprinzând cinci scurtmetraje după cum urmează:

Luni, 7 martie, ora 19.00: Flexibility (Remedios Crespo), La buena fe (Begoña Soler), Madrid (Janaina Marqués), Nire Aitaren Etxea (Irene Bau), El deseo de la civilización (Carolina Astudillo).

Marţi, 8 martie, ora 19.00: Generación K (Gemma Badía), Juliana (Jana Herreros),  Sarirosa (María José Anrubia), Celebraciones (Paz Piñar), Eso otro (Marta Onzain y Alberto R. Peña-Marín).

Miercuri, 9 martie, ora 19.00

BASILIO MARTÍN PATINO, LA DECIMA CARTA – Lungmetraj documentar

Acest titlu vine să completeze programul “Spaţiu feminin” şi porneşte de la primul lungmetraj semnat de atât de singularul regizor spaniol Basilio Martín Patino în 1966: Nueve cartas a Berta (Nouă scrisori către Bertha), film considerat ca făcând parte, la vremea respectivă, din “Noul cinema spaniol”.
La aproape cincizeci de ani de la realizarea filmului, Virginia García del Pino încearcă să scrie cea de-a zecea scrisoare. O scrisoare, de data aceasta, între ea şi Basilio Martín Patino, în care încearcă să traseze, folosind chiar preceptele regizorului, adică , “uitând de orice fel de reţetă aplicabilă asupra ceea ce e de făcut”, un portret al unei identităţi, cercetând ce s-a ales din acel student rebel care în 1966 îi scria Bertei, ce devenire a marcat acel strălucit început de carieră al cineastului.

Basilio Martín Patino. La décima carta

Spania, 2014, Documentar. 71 min.
Regia: Virginia García del Pino
Sinopsis: Basilio Martín Patino îi scria în 1966 nouă scrisori Bertei. La aproape 50 de ani după aceea, Virginia García del Pino încearcă să o scrie pe a zecea. O scrisoare între ea şi regizorul Basilio Martín Patino, un portret al unei  identităţi care cercetează, conform principiilor enunţate chiar de regizor: să laşi deoparte orice precept asupra ceea ce urmează să faci, o cercetare prin care să afle ce s-a ales din acel student rebel care-i scria Bertei la începutul unei strălucite traiectorii cinematografice. 

0 comentarii: