Proiecțiile CinePOLSKA pornesc la drum!

Filme despre curaj - acesta este genericul sub care se desfășoară proiecțiile din cadrul CinePOLSKA, care primăvara aceasta vizitează șapte orașe din România și un oraș din Republica Moldova. În martie, publicul din Brașov, Timișoara, Galați, Bălți și Iași pot vedea unele dintre cele mai bune filme recent produse în Polonia. În aprilie vă invităm la Oradea, Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Primele proiecții încep deja pe 17 martie. 
 
"Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediției din acest an a CinePOLSKA înfățișează povești reale. Privindu-le, poți cunoaște evenimente puțin cunoscute din istoria Poloniei și Europei, dar și oameni care au participat la ele.” – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează CinePOLSKA.
 
Spectatorii din cele opt orașe vor putea vedea trei filme artistice poloneze. Zilele Filmului Polonez încep în acest an cu proiecția filmului „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forțele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obținut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.
 
CinePolska este un bun prilej pentru a vedea și una dintre cele mai importante superproducții poloneze din ultimii ani - „Varșovia 44” -, povestea epică a unei generații de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupație germană au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, și-a luat o sarcină foarte grea, și anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale - „Canalul” lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi și vorbește despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine și o muzică familiară spectatorului contemporan.
 
Al treilea film din program este o comedie pe care criticii o compară cu „ciocolata amară”. „Cetățeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor și regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuși, interpretând rolul principal al cetățeanului obișnuit, „cenușiu”, care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Provoacă și animă. Filmul a obținut anul trecut două premii la Festivalul Internaţional de Film Comedy din Cluj: pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun scenariu, iar la festivalul de film din Gdynia - premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.
 
Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică. Evenimentul este prezentat, într-o formulă mai amplă, în toamna fiecărui an la București și Chișinău, în timp ce ediția din primăvară, în alte orașe din România și Republica Moldova, este  o versiune mai scurtă.
 
Unde și când poți vedea filme poloneze? Dă click pe oraș pentru a vedea programul proiecțiilor.
Brașov, 17-19 martie, Cinema Patria (bd. 15 Noiembrie nr. 50A), ora 20.00
Timișoara, 24-26 martie, Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran (bd. Vasile Pârvan nr. 4A), ora 18.00
Galați, 25-27 martie, Muzeul de Artă Vizuală (str. Tecuci nr. 7, bl. V3, parter), ora 18.00
Bălți (Republica Moldova), 31 martie-2 aprilie, Universitatea de Stat Alecu Russo, Sala Polivalentă (str. Pușkin nr. 38), orele 11.10 și 14.10
Iași, 31 martie-2 aprilie, Casa de Cultură Mihai Ursachi (bd. Carol I, Parcul Copou), ora 18.30
Oradea, 7-9 aprilie, Universitatea Creștină Partium (str. Primăriei nr. 27), ora 19.00
Târgu Mureș, 8-10 aprilie, Cinema Arta (Piața Trandafirilor nr. 35-37), ora 20.00
Cluj-Napoca, 14-16 aprilie, Cinema Victoria (bd. Eroilor nr. 51), orele 18.00 și 20.00

0 comentarii: