Experimente inedite la NexT 2016: Avant-garde și Video Essays



Scurtmetraje inovatoare și experimente formale inedite în două programe speciale prezentate în cadrul celei de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT (7-11 aprilie).
 
Avant-garde este un program special care pune în lumina reflectoarelor un tip de cinema care lucrează direct prin mințile spectatorilor, folosindu-se de toate mijloacele audiovizualului pentru a uimi, intriga și ascuți simțurile spectatorilor. O selecție de scurtmetraje non-narative care se joacă în mod inovativ cu construcția sonoră și formatele cinematografice.
 
In, Over & Out este o serie de tablouri filmate simultan cu 12 camere, cu tehnologii diferite și aparținând unor perioade diferite, gândite ca un omagiu adus filmului Ieșirea de la Uzinele Lumière al fraților Lumière. Landscape with Broken Dog este, la rândul său, un recviem adus unui cinema dezmembrat, un film care folosește de imagini de arhivă în încercarea de a reface în sens invers drumul de la instabilitatea originară a imaginii înregistrate
 
Kinki este un o animație abstractă aflată la intersecția dintre horror și thriller psihologic care încearcă să redea imaginile înregistrate de un criminal în propria minte. La polul opus, Symptom deconstruiește prin animație un fascicul de lumină, într-o simfonie vizuală ritmată de o improvizație la vioară a lui John Cage suprapusă peste înregistrarea unei incantații a unui preot budist. O deconstrucție în spirit cubist a portretului artistei Miriam Goldschmidt, Woman without Mandolin polemizează deopotrivă cu influența artei negre în construcția modernismului european și cu încercările artei conceptuale de a desacraliza imaginea artistului creator.
 
Trickster analizează arhetipul vânătorului și asocierea sa exclusivă sexului masculin, iar Trails recreează interacțiunea dintre doi îndrăgostiți, folosindu-se de o pseudo-arhivă a discuțiilor lor de pe social media și alte forme de corespondență contemporane.
 
Anul acesta programul va fi prezentat în afara cinematografului și va fi completat de două performance-uri inedite, concepute în relație cu filmele prezentate, din dorința de a le oferi spectatorilor o experiență imersivă, care să le permită să privească lucrările prezentate din cât mai multe unghiuri. 
 
Carmen Coțofana, Paul Dunca și Maria Mora vor avea o intervenție interactivă, însoțită de proiecțiile realizate de Ion Cotenescu, care își propune să exploreze corporalitatea în relație cu audiovizualul.
Performance-ul este organizat în colaborare cu Centrul Național al Dansului București.
 
Muziciana Hannah Catherine Jones (http://foxymoron.co.uk/) va susține un perfomance în care vocea ei plină de intensitate se îmbină cu sunetul  inedit  al thereminelor sale și cu elemente video. În cuvintele artistei,  “o experiență de interpretare totală – care incorporează limbaj, muzică, locație și tehnologie, versuri, sunet, sit, documentare, conținut, interpretare, semne, device-uri”.
 
Evenimentul va avea loc duminică, 10 aprilie, la DESCHIS Gastrobar, începând cu ora 21.00.
 
Eseurile video sunt cea mai nouă și actualizată tehnologic formă a criticii de film. Deşi tradiţia lor începe de când cinemaul vorbeşte despre sine însuşi, anii recenţi au înregistrat o creştere explozivă în formatul eseurilor video. Ele variază de la supercut (o compilaţie de secvenţe similare din acelaşi film sau din filme de acelaşi tip) până la filme cvasi-experimentale care au ca subiect cinemaul sau cinefilia. Eseurile video ar putea să facă mai mult decât să ţină în viaţă critica de film şi să o aducă mai aproape de o generaţie care a crescut pe Internet: ele ar putea provoca un fel mai alert de a viziona filmele contemporane şi ar putea altera modalitatea (adesea preponderent tematică) prin care vedem filmele canonice.
 
Joi, 7 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 20.30, și joi, de la ora 18.00, în același loc, cinefilii pasionați pot vedea opt mostre cu teme variate, care analizează amănunțit personalități și filmografii, reunite în programul special Video Essays.
 
Akira Kurosawa: Composing Movement analizează felul în care sunt construite pe ecran mișcările individuale sau de grup, de multe ori folosind mediul, camera și tăietura de montaj.  Becoming Anita Ekberg detaliază modul în care muza lui Federico Fellini a ajuns să aibă o imagine atent construită de zeiță sexuală.  Dansurile din filmele lui Wong Kar-wai și felul în care acestea subliniază temele culturale și identitatea sunt subiectul eseului vizual Dance in Wong Kar-wai’s Films: An audiovisual essay in six moves. The Dutch Angle este un supercut care analizează varietatea de utilizări cinematografice ale acestui tip de încadratură. Mogambo – Analysis of a Sequence examinează o secvență din faimosul film al lui John Ford. The Human and the Machine According to Spike Jonze cercetează relațiile dintre oameni și mașinării în producțiile regizate de Spike Jonze.
Kevin B. Lee, unul dintre membrii juriului competiției internaționale NexT, va prezenta în cadrul festivalului și două eseuri vizuale semnate de el.  Tarkovsky’s Candles, o analiză a faimoasei secvențe neîntrerupte, de nouă minute, din Nostalghia lui Andrei Tarkovski și Who Deserves the 2016 Oscar for Best Actor, un eseu video care examinează interpretările nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal.
 
Biletele și abonamentele pentru cea de a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se pot achiziționa online de pe www.eventbook.ro.
Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
 
Cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Co-finanțat de Programul Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene
Parteneri: HBO, ShortsTV, French Revolution, CineLab, Abis Studio, Primăria Municipiului București, ArCuB, Cărturești, Villa Kult, Universitatea Bucuresti, Centrul Național al Dansului București, MUBI, Noumax, MIDOCAR, Mobila Dalin, Pizza Hut, Aqua Carpatica, Rotenberg, Tassimo, Hai cu bicla, J'ai Bistrot, DESCHIS Gastrobar, Club Control, Clubul Țăranului
Parteneri Instituționali: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Israelului în România, Goethe-Institut București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Ambasada Suediei la București, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Institutul Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Muntenegrului.

0 comentarii: