Nuevas Cinefilias - Noi filme de autor, la Institutul Cervantes

Instituto Cervantes din Bucureşti continuă programul "Dacă e marţi, e film spaniol" cu o serie de patru lungmetraje de ficţiune intitulată "Nuevas cinefilias" / Noi filme spaniole de autor.


El Instituto Cervantes de Bucarest organiza, dentro del ciclo "Martes de cine", un nuevo ciclo titulado "Nuevas Cineflias".

Proiecţiile vor avea loc în Sala Auditorium a Instituto Cervantes (bd. Regina Elisabeta 38) în datele de 22 si 29 martie, respectiv 5 si 12 aprilie, de la ora 19.00.
Intrarea este liberă, număr de locuri limitat. Accesul în sală se face în baza rezervărilor făcute prin email trimis la adresa cultbuc@cervantes.es

Programul filmelor / Programa

Marţi, 22 martie, ora 19:00 - Hermosa Juventud, regia Jaime Rosales - NERECOMANDAT MINORILOR SUB 16 ANI

Marţi, 29 martie, ora 19.00 - La Mosquitera, Agustí Vila
NERECOMANDAT MINORILOR SUB 12 ANI

Marţi, 5 aprilie, ora 19.00 - Stella Cadente, regia Lluís Miñarro
NERECOMANDAT MINORILOR SUB 16 ANI

Marţi, 12 aprilie, ora 19.00 - Ártico, regia Gabriel Velázquez
NERECOMANDAT MINORILOR SUB 16 ANI

Această nouă serie de proiecţii de film se apropie de ceea ce îndeobşte numim “film de autor”, dar se referă la filme care caută complicitatea activă a spectatorului. Se poate afirma că cinematografia spaniolă are un număr important de regizori care pariază pe un risc formal sau tematic şi care nu se înscriu în ceea ce numim “cinematografie convenţională”. Prin intermediul celor patru filme cuprinse în selecţie am alcătuit un instantaneu interesant al propunerilor pe care le contine acest tip de film în Spania zilelor noastre.


În primul rând, "Hermosa Juventud" (Frumoasa tinereţe) de Jaime Rosales, probabil regizorul cu cea mai mare capacitate de experimentare şi de căutare dintre toţi regizorii spanioli contemporani. Modul său de a propune, cu fiecare film pe care îl realizează, o structură formală complet diferită dovedeşte curajul cu care îşi asumă căutarea naturii filmului. Filmul inclus în această serie are la bază povestea a doi tineri care nu au de lucru, un portret al Spaniei contemporane şi al unui viitor dezolant.

Următoarea propunere o constituie "La mosquitera", o sfâşietoare apropiere de noţiunea de durere şi de pierdere pe care o transpun în film personajele. Radicalitatea cu care sunt tratate stările de rău şi de alienare a personajelor desenează o hartă deloc plăcută a subiectivităţii contemporane.

"Stella Cadente" povesteşte despre domnia lui Amadeo de Savoia în Spania, monarh constituţional care a încercat să pună ordine şi să modernizeze o ţară de neguvernat, aşa cum era Spania în 1870. Luis Miñarro, calificat uneori de critică drept un regizor indie, propune o estetică personală în tratarea unei teme istorice, călcând pe urmele unor titluri consacrate precum Honor de Caballería.

Şi, în sfârşit, "Ártico" închide seria şi, în acelaşi timp, apropierea de universul claselor muncitoare şi aflate cel mai jos în ierarhia socială pentru a face o analiză a imposibilităţii ameliorării a ceea ce trăim, a logicii diferitelor mentalităţi în care noţiunea de speranţă devine un concept imposibil pentru tinerii care locuiesc şi cresc în locuri deprimante şi suburbane.

0 comentarii: