Cinemateca pentru toti, cu Cristian Tudor Popescu, la a 17-a intalnireProgramul „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, sub tema generală „Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc”, a ajuns la prelegerea a 17-a, care va avea loc sâmbătă, 19 martie a.c., de la ora 11:00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române. Ca de obicei, accesul publicului la această întâlnire este liber, în limita locurilor disponibile.

În cadrul celei de-a 17-a prelegeri a cursului, va fi continuată discuţia asupra filmului RĂTĂCIRE (regia Alexandru Tatos, 1978), văzut ca un vehicul al unei propagande grosiere, îndreptate împotriva transfugilor şi a „Occidentului decadent”.

Apoi, conferenţiarul Cristian Tudor Popescu va analiza aşa-numita „epopee cinematografică naţională”, utilizând secvenţe semnificative din trei filme reprezentative:
MIHAI VITEAZUL (regia Sergiu Nicolaescu, 1971) – cea mai mare şi profitabilă investiţie în propaganda prin cinema a regimului comunist. Identificarea procedeelor de manipulare prin deformarea istoriei.
BUZDUGANUL CU TREI PECEŢI (regia Constantin Vaeni, 1977) – istoria ca suport pentru programul PCR. Mihai Viteazul prim-secretar.
BUREBISTA (regia Gheorghe Vitanidis, 1980) – evocarea conducătorului primului stat dac centralizat.

Programul „Cinemateca pentru toţi” va fi reluat în luna aprilie, când întâlnirile cu Cristian Tudor Popescu se vor muta în serile de joi, de la ora 19:00, la aceeaşi Sală Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române.

„Cinemateca pentru toţi” este un proiect al Asociaţiei EuRo Cinema, desfăşurat până acum cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Centrului de Studii în Istorie Contemporană şi al Fundaţiei Hanns Seidel-România.
Parteneri permanenţi ai proiectului: Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Docuart şi Radio România Cultural.
Sponsor unic: Philip Morris Trading.

0 comentarii: