Albert Kaan & Mihai Popescu The new creative class 1

Albert Kaan & Mihai Popescu
The new creative class #1
Curator: Flavia Lupu

25 mai – 28 iunie 2016
Deschidere & party all night long: 25 mai, ora 19.00

Behind the decks/Music DJ: Giuser ONE

Albert Kaan face referire, prin proiecția video aplicată unui craniu redus la minima reprezentare, la o era digitală previzibilă, care, însă, prin caracteristicile ei, pune sub semnul întrebării realitatea așa cum a fost cunoscută. Presupunem că materia organică va fi nevoită să se adapteze la o nouă formă de existență, urmând un proces de simbioza între ceea ce moștenim de la societatea industrială, ceea ce a fost adăugat de societatea de consum și apoi de era internetului. În acest moment suntem în plin proces de recompunere. Rămâne de văzut care vor fi efectele supunerii individului la o permanentă relaționare tip rețea, cusca metalică în forma unui craniu uman fiind o aluzie la mecanismele societal-urbane contemporane.

Mihai Popescu utilizează textile și expresia ”worse comes to worst”, adaptare a "din lac in put", ce are, în limba engleză, o valoare cauzală, urmată de o explicație. "Sarma de rufe", pe care se întinde textul, este, de fapt, o echivalență simbolică a ciclului de viață al materialului serigrafiat cu acid sulfuric. Instalația este completată cu o intervenție site-specific, asimilată de spațiul industrial în care a fost organizată expoziția, asimilare care se datoreză esteticii sale precare. Folosind materiale în stare cât mai brută, ipsos, lână împâslită, țevi ruginite, intervenția poate fi "pașnică", fără a deranja echilibrul vizual al unui spațiu. Instalația are unu dublu statut. Din ea se poate înțelege atât perspectiva artistului, cât și trasee și unelte specifice intervenției asupra spațiului.

The new creative class #1 este un prim eveniment dintr-un ciclu de proiecte colaborative care combină viziunile creative a doi artiști cu background diferit. Lucrările lui Albert Kaan și ale lui Mihai Popescu au fost selectate în urma unui open call și au fost puse împreună datorită capacității lor de a provoca conceptual și de a pune sub semnul întrebării societatea contemporană și tipologia legăturilor care o definesc.

"The New Creative Class" are calitatea unui experiment prin care vrem să facilităm relațiile de colaborare între diverși oameni și diverse categorii de medii care au o legătură directă sau tangențială cu apariția și generarea de acte culturale. Necesitatea unui astfel de proiect a apărut natural și dorim să se dezvolte într-un ritm variabil pe mai multe direcții.
(Flavia Lupu, managerul proiectului The new creative class, co-director Bucharest Biennale - Bucharest International Biennial of Contemporary Art)

MANIFESTO
The New Creative Class este un proiect adresat studenților UNArte - dar nu numai - și va fi o platformă de expunere și educație prin exercițiu creativ și cooperare interdisciplinară.
"The New Creative Clas"s va manifesta acte productive, funcționând ca o bază de operații, ca un conector al departamentelor de studiu din cadrul UNArte - National University of Arts, implicând, în mod egal, studenți și profesori într-un alt tip de relaționare.
Studiul este “a învăța, pentru a afla cum.” Pentru Bateson, este necesară o schimbare în premiza învățării/ studiului, în termenii lui Derrida o deconstrucție a proprilor coduri și constrângeri, și, prin urmare, în termeni lui Nietzsche, o transformare a persoanei, precum și o nouă libertate.
Prin urmare extinderea domeniului de studiu în afara academiei poate genera noi întrebări, curiozități și poate genera un tip de gândire critică, inovatoare.
(Răzvan Ion, inițiatorul The New Creative Class, fondator Bucharest Biennale - Bucharest International Biennial of Contemporary Art)

Event part of the parallel events program of BUCHAREST BIENNALE 7

0 comentarii: