Șase producții în premieră mondială în Zilele Filmului Românesc la TIFF



28 de producții, unele aduse în premieră mondială la Cluj, vor fi proiectate în secțiunea Zilele Filmului Românesc, între 2 și 4 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). 11 lungmetraje și 14 scurtmetraje vor rula în competiție, în timp ce alte 3 filme vor fi prezentate în afara competiției. Șase lungmetraje vor avea premiera mondială la TIFF, iar alte două vor ajunge pentru prima oară în fața publicului românesc, imediat după premiera de la Cannes. Zeci de profesioniști străini și români, distribuitori, selecționeri și critici interesați de filmul românesc vor lua parte la proiecțiile și evenimentele din cadrul Zilelor Filmului Românesc.  

 
Spectatorii vor viziona șase lungmetraje în premieră mondială la TIFF. Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu (O lună în Thailanda), este o comedie produsă independent de actorii Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, după un scenariu inspirat de nuvela „Două loturi”, de I.L. Caragiale. Tânărul clujean Ion Indolean debutează în regie cu Discordia, un film independent, plin de referințe cinefile, despre trei zile din viața unui cuplu afectat de rutină. De prima vizionare cu public va avea parte și Ultima zi, al doilea lungmetraj al lui Gabriel Achim (Visul lui Adalbert), o comedie neagră despre credință și sfidare, fidelitate vs. infidelitate, cu Doru Ana și Mimi Brănescu pe afiș. 
Documentarul În căutarea tatălui pierdut, regizat de Ionuţ Teianu, urmărește lupta lui John Moore pentru a fi recunoscut drept fiul lui Constantin Brâncusi, o luptă care pune într-o perspectivă nouă moștenirea marelui artist. O altă premieră românească este Afacerea Est, al doilea lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski (La limita de jos a cerului), o comedie neagră plină de umor și situații absurde despre doi bărbați care, confruntați cu sărăcia și cu lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Regizorul Sorin Luca va prezenta un documentar inedit despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roșca, intitulat Imagini din vis

Va ajunge la TIFF, la scurtă vreme după premiera mondială în Un Certain Regard la Cannes, debutul regizorului Bogdan Mirică, Câini, inclus și în competiția oficială TIFF. Thriller-ul cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu în rolurile principale urmărește traseul lui Roman, un tânăr care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. 

Tot de la Cannes, unde concurează pentru trofeul Palme d’Or, ajunge la TIFF și Sieranevada, într-o proiecție de gală în prezența echipei. Cel mai nou film al lui Cristi Puiu îi are în distribuție, printre alții, pe Mimi Brănescu, Dana Dogaru și Ana Ciontea, și e povestea unei reuniuni de familie prilejuite de un parastas care degenerează într-un conflict de proporții. Clujenii vor avea ocazia să vadă și cel mai recent lungmetraj al regizorului Marian Crișan, Orizont, un thriller 100% românesc a cărui imagine este semnată de Oleg Mutu, dar și Ilegitim (r. Adrian Sitaru), distins cu Premiul C.I.C.A.E la Berlinale 2016.

Docudrama animată Muntele magic, în regia Ancăi Damian (Crulic – drumul spre dincolo), prezintă călătoria lui Adam Jacek Winker prin aproape o jumătate de secol de istorie. La Festivalul de la Karlovy Vary 2015, Damian a primit o menţiune specială din partea juriului. În competiție va intra și Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc), film ce reunește poveștile din spatele cinematografelor de stat abandonate din România, prin intermediul protagonistului Victor Purice. 

Cele 16 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, realizate de nume ca Gabi Sarga, Cătălin Rotaru, Roxana Stroe, Andrei Gruzsniczki, Ruxandra Ghițescu, Tudor Botezatu, Radu Potcoavă, Constantin Popescu, Ana-Maria Comănescu, Andrei Crețulescu, Norbert Fodor, Mihai Radu Dan, Goran Mihailov, Matei Lucaci-Grunberg, Raluca Ungureanu, Cecilia Ștefănescu, Pavel Cuzuioc și Visky Abel. În premieră națională va fi adus 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes. Tot la TIFF, scriitoarea Cecilia Ștefănescu va debuta în regie cu filmul scurt Ferdinand 13. O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe, a obținut Premiul Special al secțiunii Generation 14plus la Festivalul de la Berlin.

Trei dintre regizorii din selecția Zilelor Filmului Românesc au studiat film în Cluj - Ion Indolean, Norbert Fodor și Visky Abel, acesta din urmă fiind câștigătorul a trei premii în cadrul Competiției Locale TIFF. Ana-Maria Comănescu este unul dintre foștii participanți în atelierul Let’s Go Digital! (ediția 2010). 

Juriul Zilelor Filmului Românesc este format din Richard Peña – profesor la Columbia University, fost director de program al Film Society of Lincoln Center și curatorul secțiunii Midnight Delirium din acest an de la TIFF, dedicată filmului de groază latino-american, Urszula Śniegowska director artistic al American Film Festival din Wrocław (Polonia) și parte din juriul CICAE și Europa Cinemas la Veneția, Berlinale, Cannes și Sarajevo Film Festival (2005-2013), Guillermo Goldschmidt - director al departamentului de Film și Design, Manager al Fundación Proa din Buenos Aires.

Secțiunea Zilele Filmului Românesc este prezentată de Raiffeisen Bank.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

0 comentarii: