#TIFF2016: Iain Smith - Premiul Special pentru Contributia adusa Cinematografiei



Iain Smith, unul dintre cei mai influenți și prolifici producători de film actuali, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Drumul Furiei, Al cincilea element sau Șapte ani în Tibet, este unul din invitații speciali ai celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale la gala de închidere din 4 iunie, de la Teatrul Național din Cluj. Producătorul va fi prezent și la proiecția Mad Max: Drumul Furiei, premiat cu șase statuete Oscar, în Piața Unirii Open Air vineri, 3 iunie, de la 21.45.
 
Născut în Glasgow, Scoția, Iain Smith (n. 1949) a absolvit London Film School și a colaborat de-a lungul anilor cu marile studiouri de la Hollywood – Warner Bros., Universal Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Miramax – și cu regizori precum Ridley Scott, Oliver Stone, George Miller, Darren Aronofsky, Stephen Frears, Luc Besson, Roland Joffe. În 2005 a fost recompensat cu Premiul BAFTA pentru Outstanding Achievement in Film, în 2008 a fost decorat cu Ordinul de Ofițer al Imperiului Britanic, iar trei ani mai târziu a fost numit la conducerea British Film Commission.
 
Deține compania Applecross Productions încă din 1987 și a fost producător, co-producător sau producător executiv pentru zeci de filme, de la Hearts of Fire, cu Bob Dylan, și Mary Reilly (r. Stephen Frears), cu Julia Roberts și John Malkovich, la producții cu bugete mari de la Hollywood ca Mad Max: Drumul Furiei (r. George Miller), cu Tom Hardy și Charlize Theron, Wanted (r. Timur Bekmambetov), cu Angelina Jolie, Fântâna (r. Darren Aronofsky), în care protogoniști sunt Hugh Jackman și Rachel Weisz, Copiii tatălui (r. Alfonso Cuaron), Alexander (r. Oliver Stone), Cold Mountain (r. Anthony Minghella), pentru care Jude Law, Nicole Kidman și Renée Zellweger au filmat în România, la începutul anilor 2000, Planeta Maimuțelor (r. Tim Burton), Șapte ani în Tibet (r. Jean-Jacques Annaud), cu Brad Pitt pe afiș,  Al cincilea element (r. Luc Besson), cu Bruce Willis, Milla Jovovich și Gary Oldman, sau Misiunea (r. Roland Joffe), în care Robert de Niro și Jeremy Irons au roluri principale.
 
Deși a contribuit la realizarea unor mari hituri de box office, Smith povestea pentru Daily Record că cel mai bun film pentru care a lucrat vreodată a fost comedia lui Bill Forsyth, Local Hero (1983), cu Burt Lancaster. Într-un interviu pentru Movie Scope, declara că „a produce este, într-un fel unic, combinația de artă și bani, de comerț și cultură. Cele două lucruri sunt, de fapt, interdependente și aș spune că filmele sunt inspirate de oameni talentați și susținute de bani, iar producătorul este polițistul care supraveghează toate astea”.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

0 comentarii: