Maia Morgenstern și Valentin Roșca - într-o comédie ca pe vremea lui Constantin Tănase

Duminică, 15 mai, de la ora 19:30, iubitorii comédiei autentice sunt invitați la spectacolul Mic și-al dracu’, un dublu-recital susținut de Maia Morgenstern și Valentin Roșca, în regia Maiei Morgenstern. Spectacolul va avea loc pe terasa berăriei – restaurant La Nenea Iancu din București (Strada Romulus nr. 55).

Strălucirea teatrului din perioada interbelică va fi redată publicului spectator prin cuvintele scriitorului Ion Pribeagu, autorul textelor jucate de Constantin Tănase în perioada 1939 – 1944.

O comedie apetisantă cu bancuri, poezii și anecdote, poante, calambururi și rime vesele, la fel de autentice atunci, cât și acum. Această formidabilă mașină de creat umor, care a fost Ion Pribeagu, surprinde și azi prin prospețimea cuvântului, aducând în lumea noastră cotidiană, standardizată, plină de plictis, banalitate, bucuriile zâmbetului. Un dublu recital al celor doi protagonişti – actriță și balerin – construit în jurul versurilor jucăușe și obraznice, care atacă moravurile de acum 70 ani. Adică aceleași de acum şi la fel de criticabile!

Piesa Mic și-al dracu’ a fost jucată în anul 2014 pe celebra scenă din Piața San Marco, la Carnavalul de la Veneția, sub titlul de Piccolo e birichino.

Succesul pieselor interpretate de Constantin Tănase s-a datorat aspirațiilor marelui actor de a crea un teatru popular, cu ample rezonanțe în mulțime, iar actorul trebuia, în opinia sa, să fie înălțat la demnitatea de artist - cetățean, capabil să exprime nemulțumirile și aspirațiile oamenilor simpli, dragostea lor de viață, optimismul și umorul lor sănătos. Din aceste motive și-a îndreptat cariera către revistă – gen de teatru cu necontestate virtuți satirice și cu puternice tradiții în viața noastră teatrală. (Agerpress).

Duminică seară, publicul spectator este invitatul berăriei - restaurant La Nenea Iancu, deschisă în memoria lui I.L. Caragiale, cunoscut mai puțin astăzi pentru calitatea sa de făurar de berării, deși era foarte apreciat pentru această activitate la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Casa din Strada Romulus nr. 55, care găzduiește astăzi restaurantul, a fost construită în stilul Art Nouveau, în anul 1892, în vremea în care Nenea Iancu își deschidea primele berării. Publicul este așteptat, așadar, pe terasa acoperită de La Nenea Iancu, unde va avea loc o nouă reprezentație dedicată valorilor autentice ale teatrului românesc.

Spectacolul Mic și-al dracu’ este o producție a Teatrului Evreiesc de Stat și se va juca integral în limba română.

Prețul biletului este de 12 lei și poate fi achiziționat la intrarea la spectacol, după o rezervare prealabilă la numărul de telefon: 0747.020.603.

Biletele sunt disponibile și în Rețeaua Eventim, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, OMV, Unirea Shopping Center, Librăriile Humanitas și Cărturești, fiind necesară și confirmarea telefonică la același număr de telefon.

0 comentarii: