CANNES ​| Primul premiu acordat unui regizor român la Cannes: Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma, pentru Toto și surorile lui



Filmul documentar TOTO ȘI SURORILE LUI / TOTO ET SES SOEURS, în regia lui Alexander Nanau (Lumea văzută de Ion B.), a mai trecut astăzi în palmares un premiu, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes: Prix France Culture Cinéma 2016. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului.

În cadrul aceleiași ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinéma Consécration.

Laureații Alexander Nanau și Frederick Wiseman vor fi intervievați împreună în emisiunea Projection Privée, de la ora 15.00 la 16.00, la Radio France Culture, emisiune realizată de Michel Ciment în direct de la Palais des Festivals.

Pentru premiul primit de Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, zeci de studenți care studiază pentru a deveni critici de film au ales documentarul Toto și surorile lui din cinci filme nominalizate. Celelalte patru producții intrate în selecție au fost: Janis Joplin, de Amy J. Berg, Une jeunesse allemande, regizat de Jean-Gabriel Périot, Je suis le people, de Anna Rousillon și Les Ogres, regizat de Léa Fehner.  

Toto și surorile lui va fi lansat pe DVD în Franța în data de 17 mai, distribuit de companiile Wide și JHR.

Alexander Nanau reprezintă Ministerul Culturii, începând cu luna aprilie 2016, în Adunarea Generală a Acționarilor (A.G.A.) a Studioului Cinematografic SahiaFilm SA, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Culturii din România. Din noua A.G.A. mai fac parte Boglarka Nagy și Anca Drăgoi.

Totodată, cineastul a fost de curând desemnat să facă parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.

Despre Toto și surorile lui

Toto şi surorile lui este un remarcabil documentar observaţional (...) filmat pe parcursul a 15 luni din vieţile a trei fraţi, două fete (de 17, respectiv 14 ani) şi un băiat (10 ani) de etnie romă, care în prima parte a perioadei documentate împart un apartament din Ferentari. Tată n-au, iar mama lor e în tot acest timp la închisoare, ispăşind o pedeapsă pentru trafic de droguri”, spunea Andrei Gorzo în Dilema Veche.


Filmul a avut premiera în septembrie 2014, la Festivalul de la San Sebastian.

În 2015, Toto şi surorile lui a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards și a câștigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii.

Într-un an și jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varșovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.

Toto şi surorile lui a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut, și a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.

În 2010, documentarul Lumea văzută de Ion B., produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria Arts Programming, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy. De asemenea, Lumea văzută de Ion B. a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Alexander Nanau s-a născut în România în 1979, a trăit în Germania, din copilărie, și s-a întors în țară pentru a produce filmele Lumea văzută de Ion B. și Toto şi surorile lui. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin.

Toto și surorile lui este produs de Strada Film și HBO Europe, în co-producție cu Alexander Nanau Production, și poate fi vizionat în România pe HBO și pe platforma HBO GO.

------

Cinematografia românească este reprezentată și anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (11 – 22 mai), în cadrul Marché du Film. Standul românesc este organizat de Centrul Național al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii și are ca scop principal promovarea cinematografiei românești pe plan internațional.

Standul va furniza informații la zi despre industria românească de film și va pune în legătură cineaști români cu industria internațională de cinema, cu instituții străine, organizații, sau companii de producție și de distribuție.

România va fi totodată promovată ca un partener ce poate furniza servicii de producție prin intermediul studiourilor cinematografice și al echipelor de producție din țară.

0 comentarii: