Campania de imagine TIFF 2016



Campania de imagine de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania este semnată, pentru al treilea an la rând, de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves. Ei au creat afișele și cele 5 spoturi oficiale TIFF 2016, după un concept marca Bloom Branding & Design Studio. Protagoniștii sunt actori neprofesioniști, selectați în urma unui casting organizat la Cluj-Napoca. 

Ideea campaniei vizuale din acest an a plecat de la o propunere făcută anul trecut de graficianul nostru Andrei Pastuhov și de Domnița Georgescu de la Bloom Studio, aceea de a reface întocmai cadre celebre din filme folosind oameni obișnuiți. TIFF s-a mai jucat cu acest concept și în trecut, dar de fiecare dată a reinterpretat cadrul original, condimentându-l cu un twist ardelenesc”, explică directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov. 

„Noutatea acestei ediții aniversare, veritabil vârf de lance al strategiei orașului în obținerea titlului de Capitala Culturală Europeană în 2021, o constituie reproducerea cât mai fidelă a unor ipostaze iconice folosind clujeni și decoruri reale din Cluj - unele fin sugerate, altele instant recognoscibile. Fiecare dintre cele cinci postere e însoțit de un clip în care orașul devine brusc un platou de filmare, iar un clujean obișnuit se transformă în personaj de film în câteva secunde. Tocmai de aceea am păstrat în posterele finale elemente din bucătăria filmului, care trădează această transfigurare: microfoane, reflectoare, clachete, megafoane, șine de traveling etc. Este, cred, cea mai potrivită reprezentare a felului în care TIFF-ul transformă Clujul prin film timp de zece zile”, adaugă Mihai Chirilov. 

Fiecare dintre cele cinci personaje alese au primit un twist ardelenesc, astfel încât Forrest Gump devine Pădurea Ghimpe (în interpretarea lui Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu), Amélie se transformă în Amalia (jucată de Andrea Cadar), Terminator ajunge Terminatul (Gheorghe Iftime) pe străzile din Cluj, Marilyn Monroe din The Seven Year Itch devine Mariska (Andra Buicu, studentă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, alături de actorul Levente Molnar), iar Radu Bereș seamănă izbitor cu Robert de Niro în Taxi Driver aka Taxidermistul

Spoturile sunt produse de Libra Film și Studioset. Imaginea e semnată de Marius Mihai Apopei, iar fotografiile sunt realizate de Manole Sava (Greenmind Studio). Filmările au avut loc în Piața Unirii din Cluj, Bd-ul 21 decembrie 1989,  Podul Calvaria, Parcul Central și Bd-ul Eroilor.









***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

0 comentarii: