Proiecția filmului „Wałęsa” la Make a Point

Viața lui Lech Wałęsa, liderul legendar al mișcării „Solidaritatea” care a contribuit la căderea comunismului în Polonia și Europa Centrală și de Est, este prezentată cu măiestrie de câștigătorul premiului Oscar, regizorul Andrzej Wajda, în filmul „Wałęsa”, care va putea fi văzut joi, 19 mai, la sediul Asociației Make a Point din cartierul Pantelimon din București.

Acțiunea filmului începe în anul 1970, când Lech Wałęsa, interpretat de Robert Więckiewicz, unul dintre cei mai buni actori polonezi, era încă un muncitor obișnuit. În filmul lui Andrzej Wajda spectatorii vor vedea aproape întregul drum pe care electricianul de la Șantierul Naval din Gdańsk l-a parcurs pentru a deveni liderul legendar al sindicatului „Solidaritatea”, dar și cel care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace sau care în anul 1989 a susținut un discurs celebru în fața Congresului SUA.

Regizorul încearcă să surprindă fenomenul de transformare a unui om simplu, concentrat pe viața de zi cu zi, într-un lider carismatic. Este povestea unui soț, tată și muncitor simplu care a eliberat visul de libertate ascuns în inimile a milioane de oameni. - „Wałęsa se adresează tuturor, dar în special mi-ar plăcea să ajungă la publicul tânăr. Pentru că Lech este un bun exemplu pentru a-i convinge pe tineri că ei trebuie să participe neapărat la viaţa noastră politică.” - a spus despre filmul său Andrzej Wajda, unul dintre cei mai cunoscuți regizori polonezi, premiat printre altele în anul 2000 cu Oscarul pentru întreaga carieră.

Proiecția în cadrul ciclului „Make a Joi” va avea loc joi, 19 mai, ora 20.00, la Make a Point, șos. Morarilor nr. 1 (Postăvăria Română). Intrarea va fi liberă.

„Wałęsa”, film biografic, Polonia, 2013, 120 min.

0 comentarii: