Teatrul "Tony Bulandra" la Festivalul Teatral de la Coye la Foret, Paris



Luni 23 mai 2016 a avut loc, în cadrul celei de-a 35-a editii a Festivalului Teatral de la Coye-La-Foret, a fost reprezentat spectacolul „Alpenstick” de Remi De Vos, în versiunea sa în limba franceză, producție a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, eveniment susținut financiar de Institutul Cultural Român.
 
Spectacolul a fost selecționat, încă de anul trecut, de o comisie de programatori care l-au vizionat în cadrul Festivalului Avignon Off. Din distribuție fac parte: Victoria Cociaș, Liviu Cheloiu și Pavel Bârsan. Sala de peste 300 de locuri a Centrului Cultural a fost arhiplină iar publicul present a aplaudat aproape un sfert de oră! 
 
„Alpenstock” este un text profund critic la adresa xenofobiei și a intoleranței. O simplă historie de detergent cumpărat la piața cosmopolită va împinge cuplul Fritz – Grete, spre o curățire mai radicală: curățirea etnică.
 
Remi De Vos este un dramaturg francez matur, născut în 1963, foarte în vogă în acest moment, un autor angajat, cu o scriere puternic inspirată din realitățile sociale și politice actuale. În 1994 a primit bursa Beaumarchais. Textele sale și în mod special „Alpenstock”, sunt o pledoarie împotriva rasismului și xenofobiei și au fost montate în numeroase teatre și companii teatrale în Franța printre care și Théâtre du Rond Point de la Paris. 
 
Autorul, prin Societatea de Drepturi de Autor (SACD) și-a dat acordul pentru reprezentarea textului său în cadrul Festivalului de la Avignon Off 2015, în montarea lui Radu Dinulescu și scenografia Sandei Mitache, dar și pentru traducerea și montarea sa în limba română la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște.
Premiera în limba română de la Târgoviște va avea loc în luna octombrie, iar echipa va avea bucuria prezenței autorului care și-a anunțat dorința de a veni în România.

0 comentarii: