Design din Alpi pentru Carpați



Cum poate fi adus acasă spiritul unei cabane din munții austrieci? Simplu! Cu artă decorativă spectaculoasă, cu trofee de vânătoare rare, cum ar fi un pangolin, și piese de mobilier de inspirație cinegetică. Începe să sune Österreicher? Ca să vă convingeți, vă așteptăm în expoziția Licitației Animalia, în care publicul are ocazia să admire o selecție impresionantă de obiecte care redau o imagine inedită asupra universului animalier.
 
Mobilierul din coarne de cerb a devenit popular la începutul secolului al XIX-lea, când era special creat pentru nobili și aristocrați, care își decorau cabanele de vânătoare sau moșiile cu astfel de piese. Primul mobilier din coarne de cerb a fost realizat în 1825 pentru castelul de vânătoare al contelui William de Nassau, situate lângă Weisbaden, Germania. Din secolul al XIX-lea, interesul pentru mobilierul cu coarne de cerb a crescut într-atât încât o mare expoziție din astfel de piese a avut loc în 1851 la Crystal Palace din Londra.  Mobilier similar cu cel din Licitația Animalia se poate admira și la Muzeul Victoria & Albert din Londra, la Muzeul Castelul Trautenfels din Austria sau la Muzeul de Arte Aplicate din Viena.
 
Colecția de mobilier din coarne de cerb cuprinsă în licitația Animalia se extinde la 15 piese, realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea în ateliere germane. Valorile încep de la 250 euro și pot ajunge până la 6.000 euro. De exemplu, Garnitura formată din cinci scaune tapiţate cu mătase, decorate cu fragmente din coarne de cerb, este estimată între 4.000 - 6.000 €, biroul din lemn de stejar, decorat cu fragmente din coarne de cerb, între 2.000 - 4.000 €, iar o oglindă monumentală pentru consolă, decorată cu fragmente din coarne de cerb, între 2.000 - 3.000 €. O piesă similară cu oglinda din Licitația Animalia a fost adjudecată în mai 2008 la Sotheby’s pentru 18.000 euro
 
Licitația Animalia are loc marți, 31 mai, ora 19:00, la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță. În aceeași seară are loc și partea a II-a a Licitației Colecției de artă românească a doctorului Leopold B. Mâine, joi, 26 mai, au loc de la 19:30, tot la sediul Artmark, Licitaţia Colecției de artă românească a doctorului Leopold B. - Partea I și Licitația de Mobilier de Epocă.

0 comentarii: