Artmark: De ziua Regelui

Elisabeta de Wied, Regina Elisabeta, Carmen Sylva sau Mama Răniților reunesc sub același portret un suflet romantic, sensibil, care și-a asumat rolurile de femeie, regină și artistă a României cu un profund sentiment de datorie față de lume. Acum ne-o amintim cu nostalgie, chiar privind un panseu manuscris aflat pe o reproducere  a portretului Reginei realizat de pictorul Nicolae Gropeanu (1908), în care Regina se află la o mașină de scris Braille, însoțit de un alfabet Braille redactat în epocă. 

Regina era adesea fotografiată alături de mașina de scris, nu doar ca o simbolistică pentru pasiunea de a scrie, ci și dintr-un motiv comercial, acela de a face reclamă unei companii producătoare de mașini de scris. Astfel, este recunoscut faptul că în prima reclamă publicitară din lume, de tip testimonial, pentru o astfel de companie, apărea chiar Regina României. Veniturile obținute erau donate și folosite în scopuri caritabile. Contextul fotografiei de față începe în anul 1900, când Regina inițiază demersuri pentru înfiinţarea unei fundaţii dedicate sprijinirii persoanelor fără vedere, denumită ulterior Vatra Luminoasă, devenit mai târziu numele unui elegant cartier. Regina a făcut apel la numeroşi donatori, scriindu-i într-acest scop în 1905 inclusiv preşedintelui american Theodore Roosevelt. Prețul de pornire este de 150 euro. 


Lotul face parte din Licitația Jubileu – Casa regală la 150 ani, anul acesta fiind unul special pentru monarhia românească. Printre obiectele reprezentative ale Reginei Elisabeta prezente în licitație, se află și Calendarul anului 1899 pictat cu flori românești și decorat cu panseu cu scrisul olograf al Reginei. Valoarea estimativă a calendarului este cuprinsă între 8.000 și 12.000 euro.  


Din amintirea marilor figuri feminine ale istoriei României, licitația o amintește și pe Regina inimilor, ultima romantică - Regina Maria printr-o floare de mac, decorată cu două versuri din poemul "Madame la Marquise" de Alfred de Musset, scris cu aur, folosind caractere celtice. Obiectul a aparținut Reginei și este estimat între 1.000 – 2.000 euro. Inedită este și o cutie de bomboane cu cifrul Reginei Maria, Bomboneria Palatului, București, cca. 1920,  recunoscută drept o piesă rară, de colecție. Prețul de pornire este de 200 euro. 


Obiecte personale, piese de colecție rare și spectaculoase, scrisori, amintiri din vremurile regilor, povești, fotografii, documente, medalii și insigne readuc farmecul monarhiei sub care a înflorit România, Micul Paris și artele frumoase. Pentru a descoperi pas cu pas  Licitația Jubileu – Casa regală la 150 ani, publicul poate vizita expoziția până marți, 24 mai, la sediul Artmark, când seara, la ora 18:30, va avea loc și licitația. 


Sesiunea de licitații din luna mai se remarcă și prin Licitația unei mici colecții de pictură dintr-o familie ardeleană și Licitația Vechi Maeștri ai Picturii Românești, care vor avea loc tot marți, 24 mai, ora 18:30, Licitația Colecției de artă românească a doctorului Leopold B. – Partea I și Licitația de Mobilier de Epocă, care vor avea loc joi, 26 mai, ora 19:00, sediul Artmark, precum și Licitația Colecției de artă românească a doctorului Leopold B. – Partea a II-a împreună cu Licitația Animalia, ce vor avea loc marți, 31 mai, ora 19:30, la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță.

0 comentarii: