Festival International de filme "Très Court" 2016



Organizat de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Orange, Festivalul Internațional de filme „Très Court”, care ajunge la a 18-a ediție, se va desfășura la București în perioada 3-5 iunie 2016. Cu o durată mai restrânsă decât scurt metrajul, foarte scurt metrajul dă liber curs, timp de 3 minute, unei libertăți și unei creativități totale. Amatori sau profesioniști, directorii acestor foarte scurt metraje vin din lumea întreagă și reflectă astfel societatea contemporană în toată diversitatea sa. Proiectat simultan pe cele 5 continente, în 80 de orașe din 30 de țări, festivalul „Très Court” va reconcilia pasionați de ficțiune, de filme documentare, de animații și de filme experimentale.

Această ediție a festivalului va fi impărțită în patru selecții bine distincte :
·    Competiția internațională va fi compusă din două părți, care va cuprinde foarte scurt metraje, și în cadrul căreia spectatorii din 30 de țări vor fi invitați să voteze pentru acest premiu al publicului;
·    Selecția „Paroles de Femmes” pune accent pe rolul femeilor în domeniul cinematografic, fie că acestea se află în fața camerei de luat vederi, sau în regie. Este precum o călătorie în jurul lumii văzută prin ochii unei femei, în cadrul căreia umorul și seriozitatea merg mână-n mână, iar ideile preconcepute sunt demontate;
·    Selectia „Très Courts Familial”, destinată copiilor, oferă prilejul de a descoperi proiecțiile în familie. Fie că este vorba de povești, aventuri sau animații, formatul de 3 minute est adaptat celor mai mici, deoarece aceștia nu au timp să se plictisească;
·    Selecția națională „Around the Très Courts România” cuprinde cele mai bune filme de foarte scurt metraj realizate în România în ultimii ani. Publicul din România va fi invitat să voteze pentru filmul său preferat, în prezența regizorilor din București.
 
La București, programul festivalului „Très Court” se va desfășura la Institutul francez (bd. Dacia, nr. 77) :
·    Terasa "Chez Elvire" va găzdui în aer liber selecţia naţională română și competiţia internaţională 1, vineri 3 iunie 2016, la ora 21.30, precum și selecţia „Paroles de Femmes” și competiţia internaţională 2, sâmbătă 4 iunie 2016,  la ora 21.30;
·    Cinematograful Elvire Popesco va avea proiectii în cadrul selecţiei „Jeune Public”, sâmbătă 4 iunie 2016 și duminică 5 iunie 2016, la ora 11.00.
Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 5 RON, iar studenții beneficiază de gratuitate, cu condiția de a se înregistra în prealabil (http://bit.ly/1XBXu11).
 
Activitatea festivalului poate fi urmărite pe site-ul oficial (http://trescourt.com/ro/bucuresti), pe pagina de Facebook dedicată acestei ediții din România (https://www.facebook.com/foartescurt/?fref=ts), sau pe cea dedicată celei din București (https://www.facebook.com/events/1736762379942976). Trailer-ul oficial este destinat celor care doresc să descopere noutățile ediției 2016.

 
Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România sunt coodinatorii Festivalul Internațional de filme „Très Court” în România, Republica Moldova, Ungaria și Slovacia. Difuzarea pe scară largă al acestui festival în regiune a putut fi realizat prin parteneriatul cu Orange, cu ajutorul rețelei culturale franceze, precum și datorită sprijinului acordat de către Organizația internațională a Francofoniei, RFI România, TV5MONDE în România, Librăriei Kyralina, Nescafé și Bistro Chez Elvire.

0 comentarii: