Lars Ranthe: ”În anii ‘70, traiul în comunitatăți era un lucru obișnuit în Danemarca”



The Commune / Comunitatea, filmul inspirat din copilăria regizorului Thomas Vinterberg din anii ‘70, a deschis Festivalul Filmului European (FFE) care are loc în perioada 5-29 mai. Pelicula a fost proiectată în prezența actorului danez Lars Ranthe (The Commune și The Hunt) care a vorbit despre film și a răspuns la câteva întrebări din partea publicului român. Filmul rulează acum în cinematografe, distribuit de Independența Film.

Durata: 110 min.
Mai multe detalii despre The Commune: bit.ly/Comunitatea1

The Commune / Comunitatea spune povestea unui cuplu adult din Copenhaga anilor ‘70 care, odată mutat într-o casă foarte spațioasă, decide să o împartă cu alți prieteni, pentru a trăi împreună ca într-o comunitate. Filmul este portretul unei întregi generații de tineri idealiști și visători care, la un moment dat, se vor confrunta cu cruda realitate.


Lars Ranthe, la prima vizionare cu public a filmului său

”Sunt puțin emoționat, pentru că eu nici măcar n-am participat la premiera filmului, nici la cea de la Berlin și nici la cea din Copenhaga. Așadar, aici în România e prima dată când văd filmul într-o sală cu public”, au fost primele cuvinte ale lui Lars Ranthe după proiecția The Commune de la Cinema Pro.

La Q&A-ul moderat de jurnalista Iulia Blaga, actorul danez a povestit că ”traiul în comunități era un lucru foarte uzual în anii ‘70”. El a spus că și în zilele noastre mai sunt mici grupuri care trăiesc în mod asemănător cu ceea ce se vede în film. ”Tatăl meu era un hippie prin anii ‘60 și majoritatea prietenilor săi stăteau așa. Cu această ocazie, și eu am experimentat ceea ce a trăit Thomas Vinterberg între 7 și 19 ani. Era o mulțime de lume, discuții interesante, copii, câini, muzică… era viață, entuziasm. Zilele astea suntem prea grăbiți să facem bani, să ne luăm o casă mare pe care s-o umplem cu mobilier și gadget-uri, între care ulterior ne petrecem singurătatea. Am senzația că noi, ca societate, pe undeva am pierdut ceva pe drum”, a fost de părere danezul.

Lars Ranthe a dezvăluit că la filmările pentru The Commune echipa de actori a trăit șase săptămâni în aceeași casă. ”Acolo am repetat, acolo am mâncat, acolo am băut… și a fost ceva băutură... acolo am avut discuțiile uzuale despre film, am improvizat etc.”

La un moment dat, în timpul discuțiilor cu publicul român de la proiecția de la Cinema Pro, actorul danez a întrebat sala dacă ar fi cineva interesat să trăiască într-o astfel de comunitatea ca cea din film. A fost destul de surprins să afle că răspunsurile au fost în cea mai mare parte negative.

În final, invitatul a dezvăluit că unul din proiectele viitoare ale lui Thomas Vinterberg, în care va avea un rol și Ranthe, va fi un film destul de provocator: ”un elogiu la adresa alcoolului”.

The Hunt (2012), proiectat și el la FFE 2016
Lars Ranthe a participat vineri seară și la proiecția The Hunt (2012), în regia aceluiași Thomas Vinterberg, de la Cinema Elvira Popescu, unde de asemenea a răspuns la întrebările publicului român. The Hunt a rulat în cinematografele românești în urmă cu trei ani, distribuit de Independența Film, și poate fi văzut azi pe DVD.

La cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE), care se va desfăşura între 5 şi 29 mai în şase oraşe din România, participă 85 de filme din ţări precum Danemarca, Irlanda, Ungaria, Franţa şi România.

La Bucureşti, FFE va avea loc în intervalul 5 - 15 mai. La Baia Mare, între 13 şi 15 mai. Cluj-Napoca şi Tîrgu Mureş, între 20 şi 22 mai. La Hunedoara şi Timişoara, între 27 şi 29 mai.

***
Comunitatea / The Commune / Kollektivet este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii: