Castelul Gilău, cine-concert în biserică, Someș Open Air și Culinary Cinema, printre surprizele TIFF 2016



Castelul de la Gilău, malul Someșului și Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” se numără printre cele mai noi spații din Cluj ce vor găzdui anul acesta o serie de evenimente inedite, la cea de-a 15-a ediție TIFF. Culinary Cinema, un nou concept de eveniment, va fi inaugurat anul acesta la TIFF cu o proiecție urmată de o petrecere gastronomică. Din program nu vor lipsi un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina și o proiecție în prezența lui Dumitru Prunariu, dar și tradiționalele Ziua HBO, EcoTIFF, proiecții la Depozitul de Filme și Ziua Diversității. 

O nouă locație pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte – renumita trupă maghiară de rock Republic și Bagossy Brothers Company în deschidere, și filmul Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, începând cu ora 19.00. În spectaculosul Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări în premieră comedia Două Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, marți, 31 mai, ora 21.45.
Anul acesta, la TIFF va fi inaugurat și Someș Open Air (Parcul „La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, în spatele Cotton Club), un nou spațiu destinat proiecțiilor în aer liber, cu intrare liberă, unde va rula câte un film în fiecare seară de festival, de la ora 22.00. Pentru cei pasionați de lumea fotbalului, TIFF a pregătit proiecția specială Becoming Zlatan / Ascensiunea lui Zlatan (2015), documentarul care urmărește evoluția lui Zlatan Ibrahimović (34 de ani), faimosul fotbalist suedez, de origine bosniaco-croată, desemnat în 2016 cel mai bun jucător din Liga 1 pentru al treilea an consecutiv, un record al acestei distincții. 

O locație neconvențională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (Str. Universității, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris, pe 30 mai, de la 20.30. Evenimentul este prezentat de Alba Iulia Music and Film Festival și este realizat cu sprijinul Parohiei Romano-Catolice „Sf. Mihail”. Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și a restaurantului său, votat de patru ori cel mai bun din lume. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, și va fi urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan, la Colin’s Gastro Pub. Evenimentul este prezentat de Staropramen. Biletul costă 50 de lei și include cina de după film. 

Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaști și apropiați vor participa la proiecția câtorva dintre filmele sale scurte: Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc, Arta apărării individuale. În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecție specială primului cosmonaut român care a zburat în spațiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecția filmului Operation Avalanche, r. Matt Johnson (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților. La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat și pentru persoanele cu deficiențe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăști.

În cadrul EcoTIFF, secțiunea filmelor pe temă ecologică, publicul se va întâlni pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului, cu filmul Human, un documentar realizat în 3 ani, ce adună interviuri cu 2000 de oameni din 60 de țări, lansat simultan la sediul Națiunilor Unite, la Veneția și pe Youtube. The Olive Tree va emoționa publicul cu povestea unui copac care poate salva viața bătrânului care l-a crescut. 

Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 2 iunie cu filmele Nightingale, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 16.00, A Mere Breath, la Cinema Florin Piersic, ora 17.30 (accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile), Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (proiecție din cadrul EducaTIFF, urmată de o dezbatere). Ziua Diversității va fi marcată de proiecția filmului slovac Rytmus: The Street Dream, un documentar filmat pe o perioadă de 8 ani despre viața lui Patrik Vrbovský, cunoscut drept Rytmus, unul dintre cei mai populari rapperi din Slovacia, pornit în căutarea rădăcinilor sale rome.

O altă proiecție cu intrare liberă este dedicată persoanelor cu vârsta 60+. Pe 30 mai, de la 13.00, la Cinema Florin Piersic va rula Remember (r. Atom Egoyan), o dramă plină de suspans, cu Christopher Plummer senzațional în rolul unui văduv care a supraviețuit Holocaustului și caută răzbunare.  

Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie Juan de los Muertos (r. Alejandro Brugués) va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, pe 2 iunie, clujenii sunt așteptați alături de animalele lor de companie la Truman (r. Cesc Gay), o odă adusă prieteniei și dragostei, în care un câine are un rol important în viața stăpânului său, pe 3 iunie, Cinema, Mon Amour, un documentar românesc despre ultimele cinematografe de stat din România, iar pe 4 iunie, filmul B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, un documentar despre muzică, artă și haos în vestul Berlinului din anii ‘80.

Pe 28 și 29 mai, în cadrul Weekend la Castel de la Castelul Banffy, Bonțida, începând cu ora 12.00, părinții și copiii sunt așteptați să participe la activitățile și spectacolele pregătite pentru ei: cursuri de improvizație, poze la minut în cabina TIFF, atelier de pictură, frisbee, confecționare de zmee,  atelier de meșteșuguri, olărit, fierărie, pâslărit, efecte speciale și activități sportive, dar și cursuri de prim ajutor.

***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

0 comentarii: