Kate Fowle - prezentare, 25 mai, 18:00 / UNAgaleria Bucuresti

Kate Fowle
Muzeul reflexiv: cum să creezi o instituție de artă contemporană în Moscova

Miercuri, 25 mai, 18.00
UNAGaleria
Str. General Constantin Budi
șteanu 10


Fondat în 2008, Garage este prima instituţie filantropică din Rusia înfi­inţată cu mandat public pentru susţinerea artei contemporane. Iniţial, Garage a avut drept scop prezentarea unor expoziţii internaţionale, însă în ultimii patru ani muzeul și‑a extins operaţiunile devenind un loc de întâlnire între oameni, artă și idei pentru a scrie istoria. Având drept scop crearea unor posibilităţi pentru producţia de dialog și lucrări de artă prin favorizarea colaborărilor între artiști, specialiști și public, un program cuprinzător de expoziţii și evenimente, de educaţie, cercetare, mediere și publicaţii a fost pus în aplicare. În prim planul acestor activi­tăţi se află colecţia muzeului care reprezintă singura arhivă publică din Rusia ce documentează arta contemporană din această ţară începând din 1950 până în prezent.

„Între educaţie și construcţie instituţională” poate constitui un motto și pentru Garage, o instituţie care își dezvoltă programul în mod con­tinuu, fiind interesată să ofere acces la cunoaștere, să devină un forum activ care să genereze întrebări și dezbateri publice într‑un context în care aceste drepturi nu sunt de la sine înţelese. Prezentarea se va con­centra asupra unor studii de caz extrase din programul Garage, exem­ple ce evidenţiază provocările și întrebările care ghidează construcţia unui muzeu de la zero.
 

Kate Fowle este directoarea programului curatorial la Muzeul de Artă Contemporană Garage din Moscova și director asociat al organizației Independent Curators International (ICI) din New York. Între 2009-13 a fost director executiv al ICI. A fost curator la Ullens Center for Contemporary Art în Beijing între 2007-08 și șef de departament al masteratului de practică curatorială la California College of the Arts din San Francisco, program pe care l-a co-fondat în 2002. Înainte de a se muta în SUA Fowle a fost co-director la Smith + Fowle în Londra. Între 1994-96 a fost curator la Towner Art Gallery and Museum în Eastbourne, East Sussex. Expoziții recente curatoriate de Fowle includ: Rashid Johnson. Within Our Gates (2016), Louise Bourgeois. Structures of Existence: The Cells (2015-2016), Rirkrit Tiravanija: Tomorrow Is The Question (2015), The New International (2014), și John Baldessari: 1+1=1 (2013). Recent, ea a scris texte în cataloage dedicate unor artiști precum Doug Aitken, John Baldessari, Harrell Fletcher, Ilya Kabakov, Robert Longo, Ari Marcopoulos, Sterling Ruby, Althea Thauberger, and Qiu Zhijie. Este autoarea a numeroase texte dedicate curatoriatului și practicii expoziționale, texte publicate în reviste precum Parkett, Modern Painters, Mousse, Art in America, Manifesta Journal, the Exhibitionist, și Frieze.
 

LA SERAL II
Program organizat de Asociația Salonul de proiecte, București
În parteneriat cu Universitatea Națională de Arte, București
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Magda Radu, Alexandra Croitoru, Ștefan Sava și Alina Bucur.

www.salonuldeproiecte.ro
https://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: