Întâlnire 2.0 la Institutul Francez din București - un singur pas între lumea sportivă și cea digitală



În ideea de a face puntea între lumea sportivă și cea digitală, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România organizează evenimentul „Când fotbalul întâlnește arta digitală”, luni 30 mai 2016, la ora 18.15, în sala Elvira Popescu (bd. Dacia, nr. 77). După lansarea oficială de pe 16 aprilie, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara, a site-ului interactiv Dada-Data.net în limba română, coprodus de către Ambasada Franței în România, Ambasada Elveției în România și Institutul Cultural Român, cei doi creatori, David Dufresne și Anita Hugi, vor susține o conferință pe tema noilor tehnologii de scriere interactivă.
 
Cu acest prilej, Ambasadorul Franței în România, E.S. Domnul François Saint-Paul, va decerna premiile finaliștilor din cadrul Turneului de jocuri video „Euro 2016”, în prezența unor reprezentanți ai agenției de turism Invitation Romania Travel & Culture și ai Décathlon, partenerii care au contribuit la realizarea acestei competiții digitale. Organizat în perioada 9-13 mai în atrium-ul Institutului Francez din București, turneul a reunit un număr mare de participanți români și francezi într-un spirit de toleranță și în jurul pasiunii comune pentru sport.
 
În prezența producătoarei și web-creatoarei elvețiene, jurnalistul și creatorul de conținut interactiv David Dufresne își va prezenta noul său proiect, web-documentarul „Hors-Jeu”, care est dedicat culiselor campionatului european de fotbal 2016, sub forma unor cronici documentare ludice și documentate. Inspirat de vinietele Panini de colecționat, site-ul este realizat pe baza unei compilații de cărți virtuale, care pot fi descărcate liber de către utilizatori, axate pe subiectul derivelor actuale comise în lumea fotbalistică și comentate de către personalități din acest mediu, precum Emmanuel Petit sau Patrick Nally, considerat precursorul marketing-ului sportiv.
 
Cei doi artiști vor oferi de asemenea o imagine de ansamblu asupra creației nelineare și asupra interesului pentru aceste noi forme de creație contemporană. Va fi oportunitatea de a prezenta publicului român proiectele realizate într-un domeniu situat la granița dintre artă interactivă și investigarea jurnalistică. O parte dintre aceste proiecte inovatoare pot fi accesate online, pe site-ul http://www.davduf.net/.
 
În aceeași zi, pe 30 mai 2016, la ora 11.00, David Dufresne și Anita Hugi îi vor întâlni pe studenții din cadrul Universității Naționale de Arte din București, la UNAgaleria, pentru a dezbate asupra formatului 2.0 în domeniul artistic, precum și asupra site-ului interactiv Dada-Data, care trezește îndrăzneala artistică și spiritul  contestatar al mișcării dadaiste și o transformă într-un mod de viață cotidian.

0 comentarii: