Întâlnire cu scriitoarea Irina Teodorescu


630x201 IT

 ÎNTÂLNIRE CU SCRIITOAREA IRINA TEODORESCU  

LUNI 23 MAI, ORA 18.30 SALA ELVIRE POPESCO, INSTITUTUL FRANCEZ

 

IRINA TEODORESCU s-a născut la București în 1979 și în prezent trăiește la Rennes după 15 ani petrecuți la Paris. Scrie în limba franceză și se exprimă cu o ușurință uluitoare într-o limbă care nu este cea maternă și pe care a început să o învețe odată cu mutarea în Franța (la 19 ani).
Primul său roman « LA MALEDICTION DU BANDIT MOUSTACHU » (Blestemul tâlharului mustăcios) a fost publicat la Editura Gaïa în 2014 și a primit premiul André Dubreuil al SGDL (Société des gens des lettres) la categoria « roman de debut ». Remarcat de critică, el s-a bucurat de aceeaşi primire entuziastă şi din partea publicului şi se numără astăzi printre succesele de librărie din Franţa. Cartea va fi tradusă în limba română până la sfârșitul anului și va apărea la Editura POLIROM.

În 2015 apare cel de-al doilea roman, tot la Editura Gaïa, LES ÉTRANGÈRES/ Străinele care seduce din nou critica literară și publicul din Franța. O carte pe care autoarea o descrie ca vorbind despre ceea ce se petrece în mintea unui om, altceva decât gândirea logică și realistă pe care încercăm cu toții să o păstrăm. În spatele unei povești de dragoste, cartea vorbește despre dificultatea de a crea ceva împreună, despre exil, copilărie și despre trădare. 

Recent a primit o bursă Stendhal din partea Institutului Francez. Programul Stendhal sprijină autori francezi sau rezidenți în Franța care propun un proiect literar în străinătate contribuind astfel la schimburile culturale inițiate de reteaua culturală franceză în străinătate (prin lecturi publice, întâlniri, ateliere de creație literară, colocvii etc).

Datorită acestei burse, Irina Teodorescu este în România toată luna mai. Se va documenta pentru următoarea ei carte, va căuta inclusiv în arhivele Securității și va întâlni cititori din București, Craiova și Timișoara. 

Pe durata vizitei sale la București, Irina Teodorescu va participa la următoarele evenimente :
• 20/05, 18.00, Librăria franceză Kyralina (Biserica Amzei, 10) – Ateliere de scriitură în franceză
23/05, 18.30, Sala Elvira Popescu ( Dacia, 77) – Lectură publică a cărții « Les Etrangères »
• 26/05, 19.00, Librăria franceză Kyralina (Biserica Amzei, 10) – Întâlnire cu publicul și dedicații de carte 

0 comentarii: