10 ani de NexT și Festival Friends la NexT 2016Anul acesta, Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) împlinește 10 ani. 10 ani de filme scurte care, adunate unul câte unul, înseamnă peste o mie. Dar cum nu avem un festival de o mie și una de nopți și nici nu ne prea place să socotim, am ales să adunăm într-un program special acele scurtmetraje care au rămas cu noi de la o ediție la alta și care, credem noi, surprind cel mai bine ce înseamnă NexT. Cinci filme ambițioase, ale unor voci originale și curajoase. Programul 10 ani de NexT va fi proiectat joi, 7 aprilie, la Muzeul Țăranului, imediat după gala de deschidere, începând cu ora 20.00. 

Printre highlighturile 10 ani de NexT sunt incluse și scurtmetrajele unor cineaști care au căpătat recunoaștere internațională în urma participării la NexT, doi dintre ei regăsindu-se pe lista nominalizaților la Premiile Academiei Americane de Film din 2016.

Câștigătorul Oscarului pentru film străin de anul acesta pentru foarte apreciatul Son of Saul, Laszlo Nemes, este și câștigătorul din 2010 al premiului „Cristian Nemescu” pentru regie, pentru filmul Cu puțină răbdare/ Turelem, inclus în selecția programului 10 ani de NexT.

De asemenea, cineasta de origine turca Deniz Gamze Ergüven, nominalizata în 2016 la Oscarul pentru cel mai bun film strain, cu Mustang, este prezenta în program cu scurtmetrajul O picatura de apa/ Bir damla su, pentru care a câstigat premiul „Cristian Nemescu” pentru regie la prima editie NexT, în 2007.

Dupa zece ani de NexT, filme, invitati si evenimente, festivalul si-a facut o multime de prieteni. Oameni care au fost alaturi de noi înca de la început, colaboratori vechi si noi si fosti concurenti. O multime de oameni care iubesc filmele si, mai ales, iubesc sa le faca. Din dorinta de a face ca filmelor lor sa ajunga la public, s-a nascut sectiunea Festival Friends.

Anul acesta ne bucuram ca programul sectiunii include si doua dintre proiectele participante la cele doua editii anterioare The Pitch din 2014, respectiv 2015 - 4 1/2 senses, regia Raluca Racean Gorgos si Ion Arama, si Azi nu, în regia Cristinei Iliescu. 

Dar si scurtmetrajul Ennemis Intérieurs, debutul ca regizor al sound-designerului si sound-editorului Selim Azzazi, invitat special al editiei de anul acesta si membru în juriul Competitiei Internationale.

Cele 10 scurtmetraje ale prietenilor festivalului vor fi proiectate în doua calupuri duminica, 10 aprilie, de la ora 15.00, respectiv 18.00, la Cinema Elvire Popesco.


Biletele și abonamentele pentru cea de a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se pot achiziționa online de pe www.eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.  
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România.
Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii.

0 comentarii: