Literatura spaniola la Noaptea Literaturii Europene la Bucuresti 2016

Vineri, 9 septembrie 2016, are loc cea de-a cincea ediție a Nopții Literaturii Europene la București. 
 
Patru sesiuni de lectură și discuții cu publicul, din oră în oră, între 19.30 - 23.00 și un afterparty începând cu ora 23.00.
Instituto Cervantes vă așteaptă pe terasa Teatrului Țăndărică (Str. General Eremia Grigorescu 24) lecturi dupa următorul program:

 
Ora 19.00 şi ora 20.00 -  fragmente din “Ingeniosul hidalg Don Quijote de la Mancha”, de Miguel de Cervantes”, nouă ediţie a Academiei Regale Spaniole adaptată de binecunoscutul scriitor spaniol Arturo Pérez- Reverte și tradusă de Sorin Mărculescu pentru Editura Humanitas (în curs de apariție), în lectura actorului Istvan Teglas.
Există numeroase ediţii ale lui Don Quijote pentru uzul şcolar şi care constau în adaptări, antologii şi rescrieri ale textului cervantin. Unele sunt întru totul recomandabile, dar, în cea mai mare parte, ele nu permit o lectură riguroasă, limpede şi fără obstacole a tramei de bază care istoriseşte peripeţia ingeniosului hidalg şi a scutierului său. Şi când se pune problema de a lucra în licee cu textul integral, digresiunile şi povestirile intercalate perturbă deseori abordarea plăcută, eficace, pe care le-ar putea pretinde un instrument educativ sau o lectură simplă.Acestui obiectiv îi răspunde ediţia de faţă a Ingeniosului Hidalg don Quijote de la Mancha, adaptată pentru uzul şcolar de AcademiaRegală Spaniolă. (Arturo Pérez-Reverte, membru al Academiei Regale Spaniole)
 
Ora 21.00 şi ora 22.00 – o incursiune în “În Noaptea Timpului”, cel mai recent roman al scriitorului Antonio Muñoz Molina, în românește de Mioara Angheluță pentru colecția Babel a Editurii Nemira, în lectura actorului Ionuţ Grama.
Amintind de Boris Pasternak, dar și de Ernest Hemingway, capodopera lui Antonio Muñoz Molina face portretul unei lumi care dispare odată cu o iubire.
„Un fel de Război și pace pentru Războiul Civil din Spania, extraordinarul roman al lui Molina urmărește o mulțime de personaje, amestecând ficțiuni cu figuri reale, creionând atât rutina din vreme de pace, cât și violența grotescă din vreme de război.“ Publishers Weekly
 
De asemenea, invităm pasionații de literatură să ni se alăture în căutarea poveștilor în timpul Nopții Literaturii Europene la București, pe 9 septembrie, și să contribuie la răspândirea lor în mediile defavorizate prin proiectul Carte peste carte al Asociației Paspartu. Cea de-a VIII-a ediție Carte peste carte a început în 5 septembrie, și ține până vineri, 9 septembrie (inclusiv). În această săptămână, puteți dona cărți pentru Biblioteca orașului Târgu Frumos „Universul cunoașterii” în patru spații din București: Librăria Cărturești Verona, Casa Ion Mincu – sediul OAR, Spațiul Public European și Piua Book Bar. Biblioteca din Târgu Frumos, județul Iași, are nevoie, în special, de cărți și jocuri pentru copii și literatură pentru adolescenți și adulți. Haideți să punem, și de această dată, Carte peste carte și să reînnoim, împreună, fondul de volume necesar pentru cei peste 5.000 de elevi din Târgu Frumos!
 
Pentru programul complet al Nopții Literaturii Europene la București de pe 9 septembrie, accesați pagina de Facebook a evenimentului sau site-ul acestuia.

0 comentarii: