Azi începe BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, dedicat cinematografiei din Europa Centrală și de Sud-Est



Începând de miercuri, 4 mai, și până duminică, 8 mai, la Buzău va avea loc prima ediție a BUZZ CEE, festival de film dedicat cinematografiei din Europa Centrală și de Sud-Est. Cu această ocazie vor putea fi vizionate peste 50 de filme, lungmetraje, documentare și scurtmetraje din această zonă a Europei. Filmele câștigătoare ale celor 3 secțiuni competiționale vor fi premiate cu trofeele Long BUZZ (lungmetraj), Real BUZZ (documentar) și Short BUZZ (scurtmetraj) . De asemenea, publicul va fi invitat să își voteze filmul preferat, care va fi premiat cu trofeul Pop BUZZ. 

Filmul care va deschide oficial prima ediție a BUZZ CEE este Highway to Hellas (r. Aron Lehmann , Germania, 2015), o comedie care face mișto de tensiunile financiare recente dintre Grecia și Germania prin intermediul diferențelor culturale dintre cele două țări. Filmul va rula de la ora 20.00 la Sala Consiliului Județean Buzău.

Nici umorul românesc nu putea să lipsească din programul BUZZ CEE. București NonStop, cel mai recent film al lui Dan Chișu, cu Olimpia Melinte, Cuzin Toma, Gheorghe Ifrim și Dorian Boguță, va rula în prezența regizorului sâmbătă, 7 mai,  de la ora 15.00, la Cinema Dacia 3D. Filmul prezintă o noapte din viața clienților unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri din capitală. Este un film despre dragoste, generozitate, ură, gelozie, util și inutil, viață, moarte, cu fapte bune și rele, fără finalitate dar și cu umor și cu tandrețe.

Usturoi, o comedie românească independentă, filmată exclusiv în Transilvania, și regizată de Radu Bazavan, cunoscut în blogosferă drept Groparu, va rula duminică, ora 11.00, în același loc, fiind urmat de la ora 14.00 de Youtube Bazaar, un alt film regizat de Dan Chișu, care spune spectaculoasa poveste a vlogger-ului Bahoi.

În programul BUZZ CEE se regăsesc și Orizont (r. Marian Crișan, 2016) și La moara cu noroc (r. Victor Iliu, 1955), cele două adaptări - realizate la 61 de ani distanță -  ale celebrei nuvele “Moara cu noroc”.

Orizont, un thriller 100% ardelenesc, o adaptare liberă a nuvelei lui Slavici, ne prezintă viața unei familii aflate într-o situație critică, în care interesul finaciar primează, pe fondul unei probleme binecunoscute românilor: defrișările ilegale de păduri.

O proiecție specială va avea și primul film românesc 3D, Dopul scuză mijloacele (r. Mihai Ionescu) , o satiră a unei societăţi neputincioase, invalidă, infirmă, incapabilă să-şi poarte de grijă din cauza unui sistem fără proceduri. Lipsa acestora determină o succesiune de întâmplări pe alocuri hilare, pe alocuri groteşti sau chiar absurde. Este o poveste suprarealistă, dar bazată pe întâmplări şi poveşti reale auzite, văzute, trăite şi întâlnite în cotidianul imediat. Filmul va rula joi, de la ora 15.00, la Cinema Dacia 3 D.

Proiecțiile vor avea loc timp de cinci zile în trei locații centrale din orașul Buzău: Cinema Dacia 3D, Sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău. Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

Programul festivalului este disponibil aici: http://www.buzzcee.ro/program-festival/
BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, este organizat de Asociația CulturALL, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Primăria Buzău și Consiliul Local Buzău și susținut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzău, Institutul Maghiar din București Balassi și Cinelab România.
Partener de ospitalitate:  VM Products Italy, Hotel Pietroasa
Mașina oficială a festivalului: Ford (Proleasing Motors) 
Parteneri media: Radio România Cultural, TV Sud Est, Radio BOOM, Scurt pe 2, Media Expres, Zile și Nopți, Cinemap, TV Mania, Cinemagia.ro, Cinefan.ro, CinemaRx, Ziarul Metropolis, Urban.ro

*****
CulturaALL este o asociație dedicată culturii românești și europene și promovării acesteia, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relatiile inter-culturale între România și țările din Europa.

0 comentarii: